Оцінка ефективності пункційних втручань у хворих з септичними ускладненнями гострого панкреатиту - Бойко, Валерій Володимирович; Меркулов, Андрій Олексійович; Шевченко, Олександр Миколайович; Ткач, Сергій Валерійович; Білодід, Є. О.; Кулик, Ігор Анатолійович (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМНУ, 2023)
Проаналізовано результати малоінвазивних пункційно-дренажних втручань у 56 пацієнтів з гострим важким панкреатитом. Показаннями до виконання пункційно-дре нажних втручань були наявність об’ємних рідинних утворень в черевній порожнині та позаочеревинному просторі. Дані втручання виявилися першим та єдиним оперативним втручанням у 28 (50 %) осіб, які одужали без будь-яких додаткових хірургічних процедур. Визначена можливість прогнозування ефективності пункційно-дренажних втручань за допомогою показників, що входять в синдром системної запальної реакції.

The results of minimally invasive puncture-drainage interventions in 56 patients with acute severe pancreatitis were analyzed. Indications for the implementation of puncture-drainage interventions were the presence of bulk fluid formations in the abdominal cavity and retroperitoneal space. These interventions were the first and only surgical intervention in 28 (50%) patients who recovered without any additional surgical procedures. The possibility of predicting the effectiveness of puncture-drainage interventions with the help of indicators included in the syndrome of systemic inflammatory reaction is determined.
Assessment of the effectiveness of puncture interventions in patients with septic complications of acute pancreatitis
Keywords: гострий панкреатит; панкреонекроз; малоінвазивні втручання; acute pancreatitis; pancreatic necrosis; minimally invasive interventions