Розробка програмної платформи для тестування продуктивності клієнтської частини вебзастосунку - Леонов, Сергій Юрійович; Тиртишний, Д. А. (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2025)
У даній статті були вивчені методи та використання оригінально розробленого фреймворку для тестування продуктивності клієнтської частини вебзастосунків. Було проаналізовано завдання та виклики, які стоять перед розробниками при оптимізації взаємодії користувачів та рендерингу сторінок. Проведено моделювання взаємодії користувачів з вебзастосунками та створено фреймворк, що включає інструменти для створення сценаріїв користувацької взаємодії, моніторингу швидкодії браузера, аналізу часу завантаження сторінок, та керування тестовим процесом. Експерименти проведено на реальних вебзастосунках, що використовувалися як тестове середовище. Результати показують, що застосування пропонованого фреймворку призводить до оптимізації продуктивності клієнтської частини вебзастосунків, що значно поліпшує їхню швидкодію та надійність. В ході досліджень були визначені та підтверджені ознаки подальшого покращення взаємодії користувачів з вебзастосунками.

This article explores methods and the use of an originally developed framework for testing the client-side performance of web applications. The tasks and challenges faced by developers in optimizing user interactions and page rendering were analyzed. Simulation of user interactions with web applications was conducted, and a framework was created that includes tools for creating user interaction scenarios, monitoring browser performance, analyzing page load times, and managing the testing process. Experiments were carried out on real web applications used as a testing environment. The results show that applying the proposed framework leads to optimizing the performance of the client-side of web applications, significantly improving their responsiveness and reliability. During the research, signs of further improvement in user interactions with web applications were identified and confirmed.
Development of a software platform for testing the performance of the client part of a web application
Keywords: комп'ютерна система; програмна платформа; програмне забезпечення; тестування продуктивності; клієнтська частина; вебзастосунок; фреймворк; оптимізація; експеримент; розробка; computer system; software platform; software; performance testing; client-side; web applications; framework; optimization; experiment; development