Можливість застосування промислових відходів у контексті переходу до збалансованого розвитку - Атамась, Г. М. (НТУ "ХПІ", 2010)
Проблема розробки ефективних технологій утилізації промислових шламів, що містять корисні елементи, є надзвичайно актуальною, оскільки кількість шламових накопичень на території України дуже велика. Перспективним напрямком є одержання з шламів сполук цинку у вигляді цинкового купоросу і повернення його назад у виробництво. Розроблена методика вилучення цинку зі шламу полягає в тому, що шлам обробляють розчином лугу. Введено стадію кислотного вилуговування нерозчинних залишків з одержанням розчину кальцієвої селітри, збагаченої мікроелементами.

The problem of developing effective technologies for utilization of industrial sludges, which contain useful elements are extremely relevant, because of sludge accumulation in the territory of Ukraine is very high. Promising direction is to obtain from the sludge of zinc compounds in the form of zinc sulfate and return it back into production. Methods of extraction of zinc from the sludge is sludge process that alkali solution. Entered the stage of acid leaching residue insoluble in obtaining calcium nitrate solution enriched with microelements.
Keywords: природні ресурси; корисні копалини; осадження цинку; шлам; процес утилізації; техніко-економічні розрахунки