Методичні вказівки до практичних занять з освітнього компонента "Економіко-математичні методи та моделі" - Білоцерківський, Олександр Борисович; Соснов, Ігор Ігорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Для України як самостійної держави з ринковою економікою особливого значення набувають економіко-математичні методи як один із засобів формування динамічно розвинутої та стійкої економіки з науково обґрунтованими шляхами розвитку й прогнозами на майбутнє. Економіко-математичні методи – це узагальнена назва комплексу економіко-математичних підходів, об’єднаних сферою застосування та призначених для побудови, реалізації і дослідження економічних моделей. Математичне моделювання в економіці – це використання математичного моделювання при вирішенні господарських завдань й обґрунтуванні прийнятих рішень з управління виробництвом. У цих методичних вказівках розглянуто основні числові методи, які застосовуються в освітньому компоненті (ОК) «Економіко-математичні методи та моделі». Кожен розділ присвячений окремій темі ОК. Всі розділи побудовані однаково: спочатку викладаються необхідні теоретичні відомості, потім докладно розглядається хід розв’язання задач, наприкінці кожного розділу наведено варіанти індивідуальних домашніх завдань. Варіанти завдань студент обирає відповідно до свого порядкового номеру в журналі академічної групи. Теоретичні основи викладаються у стислому вигляді. Даються тільки ті відомості, які необхідні безпосередньо для розв’язання задач. Для більш детального ознайомлення з матеріалом в методичних вказівках наведені рекомендовані джерела інформації.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; економіко-математичні методи; економіко-математичні моделі; торгівля; економічні задачі