Ячмінно-солодовий екстракт – функціональний інгредієнт м'яких маргаринів - Арутюнян, Тетяна Володимирівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Трощенко, О. М. (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті визначено перспективність створення харчових функціональних продуктів з використанням рослинних інгредієнтів, зокрема ячмінно-солодового екстракту, який успішно використовується в оздоровчо-профілактичному харчуванні здорових людей з метою поліпшення обмінних процесів в організмі. Удосконалено сучасну технологію виробництва м'якого маргарину на обладнанні фірми "Alfa Laval", яке широко використовується на підприємствах оліє-жирової галузі України. З метою підвищення стабільності маргаринової емульсії при зберіганні, за рахунок уповільнення перекристалізації жиру, додатково у водну фазу був введений ячмінно-солодовий екстракт. Розроблено покращену рецептуру м'якого маргарину "Вітамінний" 82% жирності з поліпшеною кристалічною структурою та подовженим терміном зберігання.

The article defines the prospect of the creation of functional food products using herbal ingredients such as barley-malt extract, which has been successfully used in health-preventive diet of healthy people in order to improve the metabolic processes in the body. Improved modern technology of production of soft margarine on the equipment of "Alfa Laval", which is widely used in enterprises oil and fat industry in Ukraine. In order to improve the stability of the emulsion during storage margarine, by slowing down the recrystallization of fat added to the aqueous phase was introduced barley malt extract. Developed an improved formulation of soft margarine "Vitamins" 82% fat with improved crystal structure and a long shelf life.
Functional ingredient of soft margarines ‒ barley-malt extract
Keywords: маргаринова промисловість; харчові функціональні продукти; ячмінно-солодовий екстракт; м'який маргарин; functional ingredients; barley-malt extract; soft margarine