Інформаційна система для вибору оптимального варіанту додрукарського опрацювання газетних видань - Кудряшова, Альона Вадимівна; Сліпецький, Юрій Богданович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проаналізовано особливості додрукарського опрацювання газетних видань, як важливого етапу виготовлення періодичної друкованої продукції. Визначено Парето-оптимальні фактори з високим рівнем пріоритетності впливу на якість досліджуваного процесу: розмірні параметри, макетування, композиційно-графічне оформлення, верстання. Здійснено попарне порівняння факторів на основі шкали відносної важливості. Внаслідок нормалізації компонент головного власного вектора матриці попарних порівнянь одержано вагові значення факторів. Здійснено перевірку коректності розв’язання задачі за критеріями нормалізації. Запроєктовано три альтернативи додрукарського опрацювання газетних видань. Ступінь впливу кожного фактора в межах виокремлених альтернатив подано у відсотках. Здійснено порівняння імовірних альтернативних варіантів додрукарського опрацювання газетних видань на основі нечітких відношень переваги за кожним фактором. Сформовано матриці відношень альтернатив, в яких одиниця вказує на наявність переваги або тотожність, а нуль – на її відсутність. Проведено згортання відношень факторів. Одержано першу підмножину недомінованих альтернатив. Наступне згортання здійснено з врахуванням ваг факторів. Одержано значення функцій належності та другу множину недомінованих альтернатив. Реалізовано перетин двох недомінованих множин та отримано функцію належності об’єднаної множини. Значення цієї функції відображають вагомість запроєктованих альтернатив, тобто рівень їхньої оптимальності. Найкращому варіанту додрукарського опрацювання газетних видань належить максимальне значення функції належності. Визначено, що оптимальним варіантом додрукарського опрацювання газетних видань є третій з запроєктованих. На основі запропонованої методики розроблено інформаційну систему для вибору оптимальних альтернатив додрукарського опрацювання газетних видань. The paper analyzes the specific features of prepress processing of newspaper publications as a crucial stage in the production of periodical print media. Pareto-optimal factors with a high level of priority in influencing the quality of the studied process are identified: dimensional parameters, layout design, compositional and graphical formatting, and typesetting. Pairwise comparison of the factors is performed using a relative importance scale. As a result of the normalization of the principal eigenvector components of the pairwise comparison matrix, the weight coefficients of the factors are determined. The correctness of the solution is verified according to normalization criteria. Three alternatives for prepress processing of newspaper publications are designed. The influence level of each factor within the defined alternatives is presented as percentages. A comparison of the probable alternative options for prepress processing is carried out using fuzzy preference relations for each factor. Relation matrices of the alternatives are constructed, where a value of one indicates the presence of a preference or equivalence, and zero indicates its absence. Aggregation of factor relations is conducted, resulting in the first subset of non-dominated alternatives. Further aggregation takes into account the factor weights, leading to the calculation of membership functions and the derivation of a second subset of non-dominated alternatives. The intersection of the two non-dominated subsets is implemented, and a membership function of the combined set is obtained. The values of this function reflect the significance of the designed alternatives, that is, their level of optimality.
Information system for selecting the optimal prepress processing option for newspaper publications
Keywords: додрукарське опрацювання; газетне видання; багатофакторна оптимізація; нечітке відношення переваги; розмірні параметри; макетування; композиційно-графічне оформлення; верстання; prepress processing; newspaper publication; multi-factor optimization; fuzzy preference relation; dimensional parameters; layout design; compositional and graphical formatting; typesetting