Теоретичні засади визначення місця України у сучасному міжнародному економічному обміні - Мехович, Сергій Анатолійович; Лаушкін, Аркадій Миколайович; Кузнецов, Юрій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті порушено питання щодо визначення місця України у сучасному міжнародному обміні. Міжнародний економічний обмін здійснюється у всіх напрямках міжнародних відносин. Предметами обміну виступають інновації, технології, готова продукція, фінанси, робоча сила. Сприяє цим процесам створення різних мережевих структур, у рамках яких відбуваються зовнішньоекономічні звязки та здійснюються процеси обміну,купівлі та продажу. Визначено базові економічні категорії,що становлять основу економічної політики у формуванні міжнародних економічних відносин.Наведено сутність цих категорій,їх складові тавиклики для національних інтересів у контексті міжнародної інтеграції. Зазначено, що глобалізація надає доступ до нових ринків, технологій та інвестицій, але вимагає від країн адаптації, підвищення конкурентоспроможності та забезпечення економічної безпеки. Держави повинні активно працювати над стратегіями, які дозволяють національним господарствам успішно інтегруватися в глобальну економіку, зберігаючи при цьому економічний суверенітет та забезпечуючи стійкий розвиток.Обгрунтовано, що детермінанти зовнішньоекономічних зв’язків українського господарства є багатогранними і включають економічні, геополітичні, етнічні, історичні, культурні, інституційні та просторово-ресурсні аспекти. Кожен із цих факторів впливає на формування зовнішньоекономічної політики та визначає міжнародні позиції України. Взаємодія цих детермінант формує стратегію країни на міжнародній арені, впливаючи на її економічне зростання, розвиток та інтеграцію у світову економічну систему. Обгрунтовано, що базові економічні категорії є фундаментом для формування міжнародної економічної політики. Розуміння і правильне використання цих категорій дозволяє країнам ефективно інтегруватися в світову економіку, підтримувати економічне зростання, зміцнювати свої міжнародні позиції та забезпечувати добробут населення. Економічна політика, заснована на аналізі цих категорій, сприяє розвитку міжнародних економічних відносин і досягненню стратегічних економічних цілей країни.

The article raises the issue of determining Ukraine's place in modern international exchange. International economic exchange is carried out in all directions of international relations. The subjects of exchange are innovations, technologies, finished products, finance, labor force. These processes are facilitated by the creation of various network structures, within the framework of which foreign economic relations take place and the processes of exchange, purchase and sale are carried out. The basic economic categories that form the basis of economic policy in the formation of international economic relations are defined. The essence of these categories, their components and challenges for national interests in the context of international integration are given. It is noted that globalization provides access to new markets, technologies and investments, but requires countries to adapt, increase competitiveness and ensure economic security. States should actively work on strategies that allow national economies to successfully integrate into the global economy, while maintaining economic sovereignty and ensuring sustainable development. It is justified that the determinants of foreign economic relations of the Ukrainian economy are multifaceted and include economic, geopolitical, ethnic, historical, cultural, institutional and spatial-resource aspects. Each of these factors affects the formation of foreign economic policy and determines Ukraine's international position. The interaction of these determinants shapes the country's strategy in the international arena, influencing its economic growth, development and integration into the world economic system. It is substantiated that the basic economic categories are the foundation for the formation of international economic policy. Understanding and correct use of these categories allows countries to effectively integrate into the world economy, support economic growth, strengthen their international positions and ensure the wellbeing of the population. Economic policy based on the analysis of these categories contributes to the development of international economic relations and the achievement of the country's strategic economic goals.
Theoretical basis of determining Ukraine's place in modern international economic exchange
Keywords: міжнародний обмін; базові економічні категорії; економічна політика; зовнішньоекономічні зв'язки; international exchange; basic economic categories; economic policy; foreign economic relations