Заняття йогою з жінками середнього віку: переваги для фізичного та метального здоров'я - Єфременко, Андрій Миколайович; Насонкіна, Олена Юріївна; Алексєнко, Яна Валеріївна; Марченков, Михайло Костянтинович; Полторацька, Ганна Сергіївна; Федорина, Тетяна Євгеніївна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
Фізичне виховання осіб зрілого віку має важливе значення для підтримання їх здоров’я. Вибір напрямків використання засобів фізичного виховання має ґрунтуватися на переважаючих потребах щодо рухової активності осіб зрілого віку. Мета – розробка та експериментальне обґрунтування методики занять йогою для жінок 21-35 років. Учасники. Жінки 21-35 років. Методи. Психодіагностика, рухове тестування, педагогічний експеримент. Втручання. Розроблено та апробовано методику занять йогою з жінками середнього віку. Особливість запропонованої методики пов’язана з систематичним використанням оригінальних комплексів вправ гімнастики йога. Розроблені комплекси були застосовані з урахуванням послідовного збільшення впливу та використовувалися відповідно до вирішення конкретних тренувальних завдань. Результати. Встановлена результативність запропонованого формату використання вправ гімнастики йогів для покращення показників фізичного та психологічного стану жінок середнього віку. Зафіксовано покращення характеристик працездатності, кардіореспіраторної системи та нормалізацію психологічного стану учасниць під впливом застосованих комплексів вправ. Обговорення. Систематичні заняття йогою у форматі застосування розроблених комплексів вправ мали визначити їх ефективність стосовно підвищення фізичних кондицій та покращення психологічного стану жінок середнього віку. Обрані фізичні вправи відносилися до сфери ментального фітнесу та захарактером були стато-динамічними. Відповідно щадний вплив занять на жінок, які не займаються регулярно фітнесом, мав стосуватися покращення фізичних кондицій, а медитативні практики були пов’язані з очікуваннями щодо нормалізації психологічного стану учасниць. Отримані результати підтвердили зазначені очікування і не мають протиріч з результатами подібних досліджень. Висновки. Встановлені особливості побудови ефективних занять йогою з жінками середнього віку дозволяють рекомендувати заняття цим видом фітнесу в якості доступного засобу покращення здоров’я даного контингенту осіб. Отримані результати сприяють подальшому пошуку можливостей деталізації програми занять йогою з жінками середнього віку для розширення кола завдань фізичного виховання даного континенту осіб.

Physical education of adults is important for maintaining their health. The choice of directions for the use of means of physical education should be based on the prevailing needs for motor activity of persons of mature age. The goal is to develop and experimentally substantiate the methodology of yoga classes for women aged 21-35. Participants Women 21-35 years old. Methods. Psychodiagnostics, movement testing, pedagogical experiment. Intervention. The method of yoga classes with middle-aged women has been developed and tested. The peculiarity of the proposed method is connected with the systematic use of original sets of yoga gymnastics exercises. The developed complexes were applied taking into account the successive increase in exposure and were used in accordance with the solution of specific training tasks. The results. The effectiveness of the proposed format of using yogic gymnastics exercises to improve indicators of the physical and psychological state of middle-aged women has been established. The improvement of performance characteristics, the cardiorespiratory system and the normalization of the psychological state of the participants under the influence of the applied sets of exercises were recorded. Discussion. Systematic yoga classes in the format of using developed sets of exercises were to determine their effectiveness in improving physical conditions and improving the psychological state of middleaged women. The selected physical exercises belonged to the field of mental fitness and were stato-dynamic in nature. Accordingly, the mild effect of the classes on women who do not regularly engage in fitness should be related to the improvement of physical conditions, and meditative practices were associated with expectations regarding the normalization of the psychological state of the participants. The obtained results confirmed the stated expectations and do not contradict the results of similar studies. Conclusions. The established features of building effective yoga classes with middle-aged women allow us to recommend this type of fitness as an affordable means of improving the health of this contingent of people. The obtained results contribute to the further search for possibilities of detailing the program of yoga classes with middle-aged women in order to expand the range of tasks of physical education of this continent of people.
Yoga fitness with middle-aged women: benefits for physical and mental health
Keywords: ментальний фітнес; стато-динамічні вправи; психологічне здоров'я; фізична підготовленість; жінки; зрілий вік; mental fitness; stato-dynamic exercises; psychological health; physical fitness; women; mature age