Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання з навчальної дисципліни "Організація державного фінансового контролю" - Мелень, Олена Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки для виконання індивідуального завдання розроблені відповідно до силабусу навчальної дисципліни «Організація державного фінансового контролю». Виконання індивідуального завдання є однією із форм індивідуальної роботи студентів, що передбачено навчальним планом вивчення дисципліни «Організація державного фінансового контролю». Виконання індивідуального завдання підбиває підсумок вивчення студентами як окремої теми, так і дисципліни «Організація державного фінансового контролю» в цілому. Метою вивчення навчальної дисципліни «Організація державного фінансового контролю» є формування системи базових знань з організації, методології та методики державного фінансового контролю. Завдання вивчення дисципліни «Організація державного фінансового контролю»: - вивчення теоретичних основ організації державного фінансового контролю та з’ясування його значення, задач і тенденцій розвитку у сучасних умовах господарювання; - вивчення повноважень органів, що здійснюють державний фінансовий контроль в Україні, - розуміння основних організаційно-методичних аспектів здійснення контрольних дій щодо різних суб’єктів, об’єктів і форм державного фінансового контролю; - застосовування набутих теоретичних знань і практичних навичок під час виконання навчальних вправ і ситуацій щодо здійснення інспектування (ревізії), державного фінансового аудиту, податкових перевірок та інших контрольних заходів. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати: основні нормативно-правові акти, що регулюють діяльність в сфері державного фінансового контролю; принципи організації та здійснення заходів державного фінансового контролю; форми та методи державного фінансового контролю; перелік суб’єктів державного фінансового контролю, особливості їх взаємодії, права та обов’язки учасників контрольних дій; процесуальні норми здійснення державного фінансового контролю; уміти: орієнтуватися в потоці інформації, необхідної для здійснення заходів державного фінансового контролю; кваліфіковано здійснювати контроль розрахунків з бюджетом за податками, а також за належним використанням державних бюджетних і позабюджетних коштів; здійснювати аналіз норм чинного законодавства у сфері державного фінансового контролю з метою прийняття рішень щодо організації та здійснення державного фінансового контролю; використовувати нові форми і методи контролю для виявлення, запобігання та усунення порушень і недоліків у розрахунках з бюджетом за податками, а також належного використання бюджетних та 6 позабюджетних коштів місцевих і державного бюджетів. Головні завдання виконання індивідуального завдання: - узагальнення, поглиблення та закріплення знань, одержаних студентами при вивченні навчальної дисципліни «Організація державного фінансового контролю»; - використання цих знань для вирішення конкретної практичної ситуації; - формування навичок роботи дослідницького характеру. Компетентності, якими повинен оволодіти студент: 1 Здатність застосовувати законодавчо – нормативні документи, які регламентують порядок функціонування органів державного фінансового контролю, порядок організації та проведення заходів державного фінансового контролю. 2 Здатність використовувати методологічні принципи державного фінансового контролю, організовувати основні контрольні заходи з урахуванням поставлених завдань щодо різних об’єктів і форм державного фінансового контролю. 3 Здатність застосувати методи проведення контрольних заходів різними суб’єктами державного фінансового контролю; застосовувати порядок систематизації та узагальнення матеріалів контролю. 4 Здатність використовувати принципи та стандарти державного аудиту, планувати державний фінансовий аудит діяльності суб’єктів господарювання, виявляти і розрізняти порушення в процесі перевірки господарських операцій на підприємстві. 5 Здатність вибирати оптимальні методи, способи та прийоми здійснення перевірок і організувати їх виконання, складати робочі та підсумкові документи за результатами перевірки діяльності підприємств. 6 Здатність об’єктивно оцінювати та аналізувати інформацію, отриману за результатами проведення контрольних заходів, компетентно розробляти документи з державного аудиту, опрацьовувати результати перевірки. Для вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин / 4 кредити.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; фінанси; фінансовий контроль; облік; оподаткування