Актуальність застосування електромобілів в Україні - Горова, Ксенія Олександрівна; Шевердіна, Алла Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Сучасні тенденції автомобілебудування в світі спрямовані на забезпечення екологічності, економічності та зручності використання автомобільного транспорту. Тому на сьогодні широкого розповсюдження в Європейському Союзі набули електромобілі. Цей вид транспорту з’явився порівняно недавно, проте вже встиг добре зарекомендувати себе. Він дозволяє власникам автомобілів заощаджувати на пальному, а державі - на відшкодуванні наслідків забруднення навколишнього середовища. В Україні електромобілі ще тільки починають завойовувати популярність. Водіїв звісно приваблюють менші витрати на експлуатацію автомобілів. Проте, основні проблеми, що перешкоджають розповсюдженню електромобілів залишаються. Серед них вартість придбання електромобіля, відсутність мережі станцій підзарядки та достатньої кількості фахівців з їх обслуговування. Тому метою даного дослідження є визначення основних переваг та недоліків електромобілів, а також думки автовласників та науковців щодо широкого впровадження електромобілів в Україні. Для цього авторами було здійснено опитування, що дозволило виявити потенційний попит на електромобілі в Україні, а також основні причини, завдяки яким автовласники не поспішають купувати електромобілі або переобладнувати свої транспортні засоби.

Current trends in the world automotive industry aim at ecological compatibility, economic efficiency and ease of use of vehicles. So electric cars got a wide spread occurrence in the European Union today. This kind of vehicles has appeared recently but it managed to establish a good reputation. It makes its owners to save on fuel. At the same time the government may reduce environmental protection cost. Electric cars are just beginning to gain popularity In Ukraine. Drivers are attracted by low operating costs of vehicles. However, the main problems that prevent the spread of electric cars are still remain. The most urgent problems are the price of electric cars, lack of charging stations network and lack of specialists services. The aim of the research is the determination of advantages and disadvantages of electric cars and investigation of the drivers’ and sciences’ opinion about wide spread occurrence of electric cars in Ukraine. It was made the polling of car driver and owners and employees of motor companies. It made possible to explore the potential demand for electric cars in Ukraine and to find out the main reasons why drivers do not hurry to buy electric cars and to convert their vehicles.
The actuality of electric cars usage in Ukraine
Keywords: автомобілебудування; екологічність; вартість палива; транспортні засоби; забруднення навколишнього середовища; electric car; effectiveness; environmentally friendly; fuel costs