Коротка історія часопису "Сталь" в тридцяті роки XX сторіччя - Журило, Дмитро Юрійович; Міщенко, Марина Миколаївна (ФОП "Жукова Ірина Віталіївна", 2023)
Метою статті є необхідність висвітлити основні віхи та призначення, узагальнити пріоритетні наукові здобутки одного з перших технічних часописів України та колишнього СРСР – журналу «Сталь». З початком індустріалізації, коли наука почала займати позиції чи не найголовнішої продуктивної сили, потреба в наявності технічної літератури була величезна. Блискучим виходом зі становища стало відкриття в Харкові в 1931 р. журналу «Сталь», органу Головного управління металургійної промисловості Народного комісаріату важкої промисловості СРСР, Всесоюзного об'єднання «Сталь» і тресту «Трубосталь». Редколегія журналу перебувала у відомому Держпромі, при правлінні об'єднання «Сталь». Незважаючи на постійні зміни в керівництві часопису, опубліковані в ньому статті були фундаментом стабільної роботи агрегатів металургії. Деякі з статей не втратили своєї актуальності і сьогодні, наприклад, статті з фізичної хімії виробництва сталі і чавуну, про витрати енергії при прокатці рейок або балок, про стійкість виливниць для розливання сталі або за властивостями вогнетривких матеріалів при високих температурах. Статті в журналах можна класифікувати на кілька видів: передовиці (за планами збільшення випуску продукції, втілення в життя рішень партії і уряду), дослідницькі (з питань «вузьких місць», отримання залежностей різних параметрів плавки і обробки розплавленого металу, обробки його тиском, лиття, хімічних аналізів, застосування нових вогнетривів, питань металознавства і термічної обробки виробів, різних економічних розрахунків, калькуляції і планування), технологічні (забезпечення стабільної роботи печей різного типу на різній сировині і робота прокатних станів різного типу в умовах металургійних заводів України), обмін досвідом, оглядові (досягнення металургійної промисловості в світі), бібліографічні (огляд статей вітчизняної та іноземної періодики), питання капітального будівництва заводів, звіти по закордонних відрядженнях в США і в Європу та інші. З січня 1941 р. журнал «Сталь» видавався вже в Москві, в будівлі Народного комісаріату чорної металургії СРСР. Часопис виходить в Росії і сьогодні/

The purpose of the article is to highlight the main milestones and predestination and summarize the main scientific achievements of one of the first technical journals of Ukraine and the former USSR – the magazine «Steel». With the beginning of industrialization, when science began to occupy the position of the most important productive force, the need for the availability of technical literature was enormous. A brilliant way out of the situation was the opening of the magazine «Steel» in Kharkov in 1931 – the organ of the Main Department of Metallurgical Industry of the People's Commissariat of Heavy Industry of the USSR, the All-Union Association «Steel» and the trust «Trubostal». The editorial board of the magazine was located in the famous Gosprom, under the board of the "Steel" association. Despite constant changes in the management of the magazine, the articles published in it were practically the foundation of stable operation of metallurgy units. Some of the articles have not lost their relevance even today, for example, articles on physical chemistry of steel and cast iron production, on energy consumption during rolling of rails or beams, on the stability of castings for casting steel or on the properties of refractory materials at high temperatures. Articles in magazines can be classified into several types: editorials (on plans to increase output, the implementation of decisions of the party and the government), research (on the issues of «bottlenecks», obtaining dependencies of various parameters of melting and processing of molten metal, processing of its pressure, casting, chemical analyses, the use of new refractories, issues of metallurgy and heat treatment of products, various economic calculations, calculations and planning), technological (to ensure the stable operation of the furnace, casting and casting of steel). Since January 1941, the magazine «Steel» is published in Moscow, in the building of the People's Commissariat of Iron and Steel Industry of the USSR. The magazine is still published in Russia today.
A Brief History of the Magazine "Steel" in the Thirties of the Twentieth Century
Keywords: металургія; часописи; журнали; сталь; чавун; "Сталь"; редактор; metallurgy; magazine; steel; cast iron; "Steel"; editor