Ефективність інноваційного підприємництва - Синіговець, Ольга Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В статті визначаються основи ефективного управління інноваціями підприємств. Процес управління націлений на інновації забезпечує досягнення бажаних кінцевих результатів. З точки зору інновацій вибудовуються інвестування, управління персоналом, культура інновацій, система стимулів; реалізується різний набір інструментів і методів, наприклад краудсорсингові змагання ідей, внутрішній венчурний фонд, аналіз настрою клієнтів та інше. Підвищення інноваційних зусиль підприємства забезпечують гармонійні і системні заходи, корпоративний механізм інновацій. Виявлена необхідність постійного виміру стану реалізації інновацій з метою забезпечення максимальної їх ефективності. Визначено роль окремих показників в системі вимірювання і основні чинники їх визначаючі. Вимірювання відслідковує такі аспекти інновацій, як вихідні данні, пропускна здатність і результативність. Показники можуть оцінювати вкладення, процеси і їх контроль, результати. Проведено дослідження критеріїв оцінки ефективності інформаційний технологій. Пріоритетні в оцінці критерії пропонуються для впровадження при визна ченні КРІ збалансованої системи показників підприємства, також визначені зміни системи оцінки для цифрових підприємств. В сучасних умовах здійснення будь-якої діяльності повинна відповідати принципам ефективності. В статті досліджується оцінка ефективності проектів інноваційного підприємництва. Визначаються основні підходи, що використовуються зараз в оцінці ефективності інновацій, і можливість їх використання в оцінці ефективності стартапів. Статична і динамічна оцінки визначені як основні підходи, що застосовуються до оцінки ефективності інноваційних рішень. В результаті визначено складність застосування статичних показників і можливість при певних умовах динамічної оцінки ефективності рішень інноваційного підприємництва. Встановлено відмінні характеристики діяльності суб’єктів інноваційного підприємництва, які визначають вимоги і впливають на результати оцінки ефективності. Інноваційне підприємництво пов’язано з високим рівнем ризику і навіть невизначеністю. Комерціалізація ідей реалізується проходженням різних за змістом стадій, що визначають вимоги і обмеження до оцінки ефективності. Особливості реалізації різних етапів розвитку стартапів обумовлюють пошук нових підходів до оцінки ефективності. В статті визначені основні підходи оцінки ефективності стартапів, критерії ефективності впровадження проектів на основі інформаційних (цифрових) технологій.

The article defines the basics of effective management of enterprise innovation. Management process aimed at innovation ensures the achievement of the desired end results. From the point of view of innovation, investments, personnel management, culture of innovation, incentive system, etc. are built; a different set of tools and methods is being implemented, for example, crowdsourcing competition of ideas, an internal venture find, an analysis of customer sentiments, etc.Increase of innovative efforts of the enterprise is provided by harmonious and simteme events, corporate mechanism of innovation. Identified the need for continuous measurement of the state of implementation of innovation in order to maximize their effectiveness. The role of individual indicators in the measurement system and their main factors are determined. Measurement tracks such aspects of innovation as source data, throughput and performance. Indicator can evaluate investmen, processes and their control, results. Has been conducted a study of the criteria fore evaluating the effectiveness of information technology. Priority criteria for evolution are proposed for implementation when determining the KPI of a balanced system of enterprise indicators, and changes in the evaluation system for digital enterprises are also highlighted. In modern conditions, the implementation of any activity must comply with the principles of efficiency. The article examines the assessment of the effectiveness of innovative entrepreneurships projects. Thе main approaches that are used now in evaluating the effectiveness of innovations, and the possibility of their use in evaluating the effectiveness of start-ups are determined. Static and dynamic assessments are defined as the main approaches that are used to assess the effectiveness of innovative solutions. As a result, the complexity of using static indicators and the possibility, under certain conditions, ofa dynamic assessment of the effectiveness of innovative entrepreneurship solutions were determined. The distinctive characteristics of the activities of the subjects of innovative entrepreneurship, which define the requirements and influence the results of the effectiveness evaluation, are established. Innovative entrepreneurship is associated with a high level of risk and even uncertainty. The commercialization of ideas is realized by passing through various stages by content, which determine the requirements and limitations to the assessment of the effect. Features of the implementation of various stages of development of startups predetermine the search for new approaches to evaluating performance. The article defines the main approaches to evaluating the effectiveness of start-ups, the criteria for the effectiveness of implementing projects based on information (digital) technology.
Effectiveness of innovative entrepreneurship
Keywords: комерціалізація ідей; стартап; цифрове підприємство; цифрова економіка; commercialization of ideas; innovative enterprise; start-up; digital enterprise