Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Управління ІТ-проєктами та їх безпека" - Гаврилова, Алла Андріївна; Аксьонова, Ірина Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Метою виконання лабораторних робіт з дисципліни «Управління ІТ-проєктами та їх безпека» є опанування базових понять у галузі управління проєктами та набуття основних навичок використання системи календарного планування і управління проєктами заснованої на широко використовуваних стандартах управління проєктами. Перша лабораторна робота виконується за допомогою додатку «MS Excel», що дозволяє простежити можливість реалізації створення плану ІТ-проєкту засобами робочого плану. Але для відстеження динамічних змін при реалізації проєкту, даний додаток не надає. Тому з другої по шосту лабораторні роботи виконують за допомогою додатку «ProjectLibre», що є кросплатформне програмне забезпечення для управління проєктами. Це система із відкритим вихідним кодом, позиціонована розробниками як безкоштовна альтернатива комерційному програмному забезпеченню. Дане програмне забезпечення дозволяє реалізувати основні функції управління проєктами з використанням стандартних прийомів (технологій), що відповідають ідеології стандартів управління проєктами: списки завдань та ресурсів (трудових та матеріальних), діаграма Ганта, мережевий графік, ієрархічні структури робіт та ресурсів, таблиці та діаграми використання завдань та ресурсів у процесі виконання проєкту. Кожна лабораторна робота має певну структуру, де обов’язково вказано мету, теоретичні пояснення, завдання, хід виконання завдань та питання до самостійного опанування матеріалу. Виконання супроводжується не тільки текстовими, але ще й візуальними поясненнями у вигляді скріншотів додатку. Це допомагає простежувати правильність вказаних кроків виконуваних завдань.
Keywords: методичні вказівки; комп'ютерні системи; інформаційні технології; програмне забезпечення; програмні засоби; зв'язки; календар; діаграма Ганта