Ризики українських IT-компаній в умовах інтеграції до Європейського Союзу та аналіз змін у сфері українських IT-технологій - Посохов, Ігор Михайлович; Пономарьов, Владислав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто ризики вітчизняних ІТ-компаній в умовах інтеграції до Європейського Союзу та аналіз проведено аналіз змін вітчизняних компаній. Досліджено розвиток вітчизняних ІТ-компаній в умовах нестабільності та воєнних конфліктів. Проведено аналіз ризиків, з якими стикаються українські IT-компанії в сучасних умовах, враховуючи економічну, політичну, інноваційну та геополітичну обстановку. Проаналізовано динаміку та зміни, що відбулися в сфері українських інформаційних технологій, ураховуючи останні тренди та інновації. Визначено основні ризики, з якими стикаються українські IT-компанії, зокрема, в контексті політичних, економічних змін, змін в законодавстві, конкуренції на ринку, кадрового забезпечення тощо. Виконано порівняльний аналіз ризиків для українських та міжнародних ІТ-компаній в умовах війни. Виокремлено основні ризики, із якими зіштовхуються міжнародні компанії ІТ-компаній, особливо в умовах активного використання кіберпростору та поширення геополітичних турбуленцій: кадровий потенціал та кібербезпека: важливою ареною впливу стає кадровий потенціал. Загроза для безпеки та стабільності може спричинити відтік кваліфікованих кадрів, що може вплинути на розвиток та конкурентоспроможність ІТ-компаній, посилення кібербезпеки стає стратегічно важливим завданням; економічні ризики та фінансова стійкість: економічна нестабільність, зокрема у зв'язку із військовим конфліктом, може призвести до зменшення попиту на ІТ послуги та збільшення витрат на кіберзахист, ІТ компанії повинні враховувати ці ризики при формуванні своїх бізнес-стратегій; міжнародні відносини та імідж: зміни в міжнародних відносинах та імідж ІТ-компаній можуть визначати їхню можливість розширення на міжнародні ринки та співпрацю з партнерами, ретельне вивчення політичного та економічного контексту є важливим елементом стратегічного управління; гнучкість та спроможність до адаптації: ІТ-компанії повинні проявляти гнучкість та спроможність адаптуватися до швидкозмінюваних умов, зміни в бізнес-стратегіях, акцент на інновації та гнучкі форми організації робочого процесу допомогають компаніям впоратися з нестабільністю; соціальна відповідальність та сприяння миру: ІТ-компанії виявиють свою соціальну відповідальність через участь у гуманітарних програмах та сприяння мирним ініціативам; це може сприяти підтримці громадськості та зміцненню позитивного іміджу компаній.

The risks of domestic IT companies in the conditions of integration into the European Union were considered and the analysis of changes in domestic companies was carried out. The development of domestic IT companies in the conditions of instability and military conflicts is studied. An analysis of the risks faced by Ukrainian IT companies in modern conditions was carried out, taking into account the economic, political, innovative and geopolitical situation. The dynamics and changes that took place in the field of Ukrainian information technologies were analyzed, taking into account the latest trends and innovations. The main risks faced by Ukrainian IT companies are identified, in particular, in the context of political, economic changes, changes in legislation, market competition, personnel support, etc. A comparative analysis of risks for Ukrainian and international IT companies in war conditions was performed. The main risks faced by international IT companies are highlighted, especially in the conditions of active use of cyberspace and the spread of geopolitical turbulence: personnel potential and cyber security: personnel potential becomes an important arena of influence. A threat to security and stability can cause an outflow of qualified personnel, which can affect the development and competitiveness of IT companies, strengthening cyber security becomes a strategically important task; economic risks and financial stability: economic instability, in particular in connection with a military conflict, can lead to a decrease in the demand for IT services and an increase in the costs of cyber protection, IT companies should take these risks into account when forming their business strategies; international relations and image: changes in international relations and the image of IT companies can determine their ability to expand to international markets and cooperate with partners, careful study of the political and economic context is an important element of strategic management; flexibility and ability to adapt: IT companies must show flexibility and ability to adapt to rapidly changing conditions, changes in business strategies, emphasis on innovation and flexible forms of work process organization help companies to cope with instability; social responsibility and promotion of peace: IT companies demonstrate their social responsibility through participation in humanitarian programs and promotion of peace initiatives; it can contribute to public support and strengthen the positive image of companies.
Risks of ukrainian IT companies in the conditions of integration into the European Union and analysis of changes in the sphere of ukrainian IT technologies
Keywords: ризик; міжнародні відносини; Європейський Союз; інтеграція; міжнародні ринки; ІТ-компанії; ІТ-технології; risk; international relations; European Union; integration; international markets; IT companies; IT technologies