Вплив цирконію на розмір зерна відливок алюмінію - Зубков, Анатолій Іванович; Горова, Олена Павлівна; Петрушенко, Сергій Іванович; Зозуля, Едуард Володимирович; Жадько, Марія Олександрівна; Рябоштан, Валентин Анатолійович (Peal Press Ltd., 2021)
В статті проведено дослідження відливки алюмінію з середнім вмістом цирконію 0,1 ат.% з метою вивчення впливу цирконію на розмір зерна, оцінка його поверхневої активності по відношенню до границь зерен алюмінієвої матриці. Відливку масою 5 г і діаметром 10 мм виготовляли сплавленням алюмінію з цирконієм електронно променевим методом. Дослідження зразка відливки проводилися металографічною, растровою електронною мікроскопією та рентгенофлуоресцентним аналізом. Розроблена методика вивчення механізмів модифікованої дії цирконію на зеренну структуру відливок алюмінію. Встановлено, що цирконій щодо алюмінію є поверхнево-активним металом. Модифікований вплив цирконію на алюміній складається з послідовної дії двох фізичних механізмів: блокування росту зерен адсорбційних шарів цирконію та зростання кількості центрів кристалізації частинками Al3Zr при збільшенні концентрації цирконію.
Keywords: відливка; модифікатор; сплав; інтерметалід; поверхнево-активні елементи; поверхнева активність; матричний метал; адсорбція; розмір зерна; границі зерен; зерногранична сегрегація