Особливості професійно-педагогічної підготовки в умовах становлення інноваційної освітньої парадигми - Вишківська, Ванда Болеславівна; Кондратенко, Л. І.; Мирошниченко, Вікторія Марківна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
У статті визначено провідні концепти професійно-педагогічної підготовки в умовах становлення інноваційної освітньої парадигми у контексті сучасних трансформаційних перетворень у соціумі. Доведено необхідність створення цілісного професійного освітнього інформаційного середовища, яке сприятиме становленню та розвитку системи інноваційної освіти на основі впровадження інноваційних педагогічних та інформаційних технологій з метою забезпечення мобільності, стабільності, ефективності підготовки фахівців. Обгрунтовано думку про те, що модернізація професійної освіти передбачає уточнення та оновлення її змісту на основі вимог сучасного суспільства та виробництва; компетентність фахівця як освіченої та професійно успішної особистості визначається здатністю реалізувати отримані знання, уміння та навички у конкретній соціально професійній діяльності. Визначено, що ключові зміни у змісті освіти і в організації освітнього процесу у вищій школі передбачають: розвиток електронного навчання та перехід на якісно новий інформаційний рівень з метою підвищення ефективності управління освітнім процесом; переведення студента з пасивної позиції об'єкта навчально-пізнавальної діяльності в активну, рефлексивно-дослідницьку позицію суб'єкта; забезпечення єдності глибокої теоретичної та практичної підготовки майбутніх фахівців. Розкрито сутнісні характеристики тьюторської технології навчання, яка реалізується на засадах індивідуалізації, спрямовується на побудову індивідуального маршруту професійної освіти, надає студентам з різними освітніми особливостями та потребами можливість гнучкого освоєння обраної освітньої програми. Акцентовано на значущості процесу диверсифікації, для якого характерним є підвищення гнучкості освітнього процесу, модернізація змісту і технологій підготовки фахівців; удосконалення механізмів посилення її практичної спрямованості; осучаснення моделей соціального та професійного обліку фахівця відповідно соціального замовлення.

The article defines the leading concepts of professional and pedagogical training in the conditions of the formation of an innovative educational paradigm in the context of modern transformational transformations in society. The need to create a holistic professional educational information environment, which will contribute to the formation and development of the system of innovative education based on the introduction of innovative pedagogical and information technologies in order to ensure mobility, stability, and efficiency of specialist training, has been proven. The opinion that the modernization of professional education involves clarifying and updating its content based on the requirements of modern society and production is substantiated; the competence of a specialist as an educated and professionally successful individual is determined by the ability to implement the acquired knowledge, abilities and skills in a specific social and professional activity. It was determined that the key changes in the content of education and in the organization of the educational process in higher education include: the development of electronic learning and the transition to a qualitatively new information level in order to increase the efficiency of the management of the educational process; transfer of the student from the passive position of the object of educational and cognitive activity to the active, reflective and research position of the subject; ensuring the unity of deep theoretical and practical training of future specialists.The essential characteristics of tutoring learning technology, which is implemented on the basis of individualization, is aimed at building an individual route of professional education, provides students with various educational characteristics and needs the opportunity to flexibly master the chosen educational program. Emphasis is placed on the significance of the diversification process, which is characterized by increasing the flexibility of the educational process, modernization of the content and technologies of training specialists; improvement of mechanisms for strengthening its practical orientation; modernization of the models of social and professional accounting of the specialist according to the social order.
Peculiarties of professional and pedagogical training in the conditions of the formation of an innovative educational paradigm
Keywords: освітня парадигма; професійна освіта; професійна підготовка спеціалістів; модернізація; тьюторинг; індивідуалізація навчання; диверсифікація; educational paradigm; professional education; professional training of specialists; modernization; tutoring; individualization of training; diversification