Метод аналізу якості логічних каналів та вибір маршрутів у одноранговій сенсорній мережі - Пустовойтов, Павло Євгенович; Охрименко, Максим Юрійович (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2024)
Сенсорні мережі відіграють ключову роль у багатьох галузях завдяки своїй здатності ефективно збирати та передавати дані. Однак забезпечення надійності та якості передавання даних залишається однією з основних проблем. У статті представлено метод розрахунку якості каналів у сенсорній мережі, який базується на використанні апарату нечіткої математики, а саме операції транзитивного замикання нечіткого бінарного відношення. Запропонований метод використовує нечітке бінарне відношення для моделювання якості каналів зв'язку між вузлами мережі. Виконуючи транзитивне замикання, метод дозволяє отримати більш точну та адаптивну оцінку якості каналів, враховуючи різні фактори, такі як затримка, пропускна здатність, енергоспоживання та надійність. Результати досліджень показують, що використання операції транзитивного замикання нечіткого бінарного відношення дозволяє значно покращити точність оцінки якості каналів та підвищити ефективність вибору маршрутів у сенсорній мережі. Запропонований метод може бути корисним для покращення продуктивності та надійності сенсорних мереж, забезпечуючи їхню стійку та ефективну роботу у різних умовах експлуатації

Sensor networks play a key role in many industries due to their ability to effectively collect and transmit data. However, ensuring the reliability and quality of data transmission remains one of the main problems. The article presents a method for calculating the quality of channels in a sensor network, which is based on the use of fuzzy mathematics, namely the operation of transitive closure of a fuzzy binary relation. The proposed method uses a fuzzy binary relation to model the quality of communication channels between network nodes. By performing transitive closure, the method allows to obtain a more accurate and adaptive assessment of channel quality, taking into account various factors such as delay, bandwidth, energy consumption and reliability. The research results show that the use of the transitive closure operation of a fuzzy binary relation can significantly improve the accuracy of channel quality assessment and increase the efficiency of route selection in a sensor network. The proposed method can be useful for improving the productivity and reliability of sensor networks, ensuring their stable and efficient operation under various operating conditions.
Method for analyzing the quality of logical channels and choosing routes in a single-rank sensor network
Keywords: логічний канал; оптимальний маршрут; однорангова сенсорна мережа; logical channel; optimal route; peer-to-peer sensor network