Штучний інтелект. Нейромережева обробка інформації : архітектури, навчання, застосування - Руденко, Олег Григорійович; Безсонов, Олександр Олександрович; Євсеєв, Сергій Петрович; Ахієзер, Олена Борисівна; Зайцев, Юрій Іванович (Видавництво ПП "Новий Світ – 2000", 2025)
У першій частині посібника викладено основні принципи побудови штучних нейронних мереж (ШНМ) як самостійного напрямку в теорії інтелектуальних систем, біологічний аналог штучного нейрона і процеси обробки інформації в біологічних системах. Наведено різноманітні моделі штучних нейронів і розглянуто властивості традиційних мереж, побудованих на їх основі, починаючи від персептрона і закінчуючи нейронною мережею СМАС. Значну увагу приділено методам навчання ШНМ, питанням раціонального вибору їх архітектури. Кожний розділ посібника матеріали щодо особливостей практичного застосування відповідних нейронних мереж. Для студентів і магістрантів комп’ютерних спеціальностей вищих навчальних закладів, докторантів і науково-технічних співробітників, які займаються створенням сучасних способів обробки інформації.
Keywords: навчальний посібник; штучний інтелект; нейромережі; інформація; нейромережева обробка інформації; властивості нейромереж