Варіанти холодного видавлювання вісесиметричних порожнистих виробів з виступом на донній частині зі сторони порожнини - Калюжний, Володимир Леонідович; Потятиник, Андрій Миколайович (НТУ "ХПІ", 2018)
Методом скінченних елементів проведений аналіз холодного зворотного видавлювання традиційного та зворотного видавлювання з роздачою вісесиметричних порожнистих виробів із виступом на донній частині зі сторони порожнини. Використана пружно-пластична модель металу, що деформується. Встановлені залежності зусилля видавлювання та зусилля виштовхування виробів із матриці від переміщення деформуючого інструмента. Визначені розподіли питомих зусиль на контактуючих поверхнях при максимальному значенні зусилля деформування. Видавлювання з роздачою приводить до зменшення зусилля деформування на 13% та питомих зусиль на пуансоні, матиці і виштовхувачі. При видавлюванні з роздачою формоутворення виступу на донній частині проходить при меншому зусиллі. Виявлена температура здеформованого металу при холодному формоутворенні. Визначені кінцевий деформований стан заготовок, форма і розміри виробів з урахуванням пружної деформації після виштовхування із матриці. Встановлені всі параметри для розроблення технології - зусилля та робота деформації для вибору пресового обладнання, питомі зусилля для проектування штампового оснащення, форма і розміри виробів та інтенсивність деформацій для оцінки якості виробів та прогнозування механічних властивостей здеформованого металу.

The finite element method has carried out the analysis of cold traditional extrusion and extrusion with expanding of axisymmetric hollow products with a ledge on a ground part from a cavity. The elasto-plastic model of metal is applied. Dependences of effort of extrusion and effort of ejection of products from a matrix depending on movement of the deforming tool are established. Distributions of specific efforts on the contacting surfaces at the maximum value of effort of deformation are defined. Extrusion with expanding leads to decrease in effort of deformation by 13% and specific efforts on a punch, a matrix and the ejector. At extrusion with expanding shaping of a ledge on a ground part happens at smaller effort. Temperature of deformed metal at cold shaping is determined. The final deformed condition of preparations, a form and the sizes of products taking into account elastic deformation after ejection from a matrix are defined. All parameters for development of technology – effort and work of deformation for the choice of the press equipment, specific efforts for design of the die tooling, a form, the sizes of products and intensity of deformations for assessment of quality of products and forecasting of mechanical properties of deformed metal are set.
Options of cold expression of axisymmetric hollow products with the ledge on the ground part from the cavity
Keywords: зворотне видавлювання; метод скінченних елементів; зусилля видавлювання; питомі зусилля; напружено-деформований стан; extrusion; finite element method; extrusion effort