Використання інтегрованих технологій при визначенні поперечних деформацій металу в зоні шва при аргонодуговому зварюванні алюмінію марки АД0 - Сітніков, Борис Валентинович; Маршуба, В'ячеслав Павлович; Мірошниченко, Наталіяя Миколаївна; Соловей, Людмила Валентишвна; Широков, Стефан (Українська інженерно-педагогічна академія, 2019)
В роботі проведено експериментальне дослідження закономірностей зміни поперечних переміщень в зоні шва під час кристалізаци при аргонодуговому зварюванні електродом, що неплавиться, алюм!н!ю марки АД0. Отриман дані можуть бути використані при виборі оптимального режиму зварювання, безпечного з точки зору кристаллизационного розтріскування. У статті розглядаеться доцільність використання статистичних методів аналізу точності, стабільност! й керування ТП, що передбачае контроль процесу лише за одним показником якості виробу. Для безрозм!рного показника якості розглянуто оцінки параметрів та знайдено числові характеристики цих моделей. На основі отриманих оцінок запропоновано метод визначення якосп технолог!чних процесів у машинобудуванні.

An experimental study of the patterns of changes in transverse displacements in the weld zone during crystallization during argon-arc welding of AD0 grade aluminum with a non consumable electrode was carried out. The data obtained can be used to select the optimal welding mode, safe from the point of view of crystallization cracking. The article discusses the feasibility of using statistical methods for analyzing the accuracy, stability and control of TP, provides for process control on only one indicator of product quality.
The use of integrated technologies for determining the transverse deformations of metal in the weld zone dur ing argon-arc welding of aluminum grade AD0
Keywords: якість; технологiчний процес; моделювання; числовi характеристики; безрозмiрний показник; argon; tungsten electrode; welding speed; aluminium; seam; lateral movements; crystallization cracks