Вікова осудність дитини як проблема наукового дослідження - Кузьменко, Олександр Васильович (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті аналізується сучасний стан наукового вивчення проблеми залежності між віковими особливостями дитини та її здатністю нести кримінальну відповідальність. Здійснюється огляд відповідних теоретичних та експериментальних досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених в галузях психології, педагогіки, правознавства. Використовуються матеріали судової практики і дані правової статистики. Наводяться доводи на користь доцільності зниження в Україні початкового віку кримінальної відповідальності.

The article analyzes the current state of scientific study of the relationship between age-related characteristics of the child and its ability to bear criminal liability. The author analyzes the relevant theoretical and experimental studies of domestic and foreign scientists in the fields of psychology, pedagogy, law. The author uses the materials of judicial practice and the data of legal statistics. The researcher proves the need to reduce the starting age of criminal responsibility in Ukraine.
The age of the child as а problem of scientific research
Keywords: вік кримінальної відповідальності; злочин; соціалізація; суб’єкт злочину; підліткова злочинність; criminal responsibility; age-related responsibility; subject of crime