Концептуальні основи дипломатичного етикету та культурної комунікації у міжнародних відносинах України - Яцина, Вікторія Валентинівна; Волоснікова, Наталія Миколаївна; Губанова, Ніно Нодарівна (Гілея, 2025)
Стаття присвячена дослідженню концептуальних засад дипломатичного етикету та культурної комунікації в контексті міжнародних відносин України. Проаналізовано функціональні аспекти дипломатичного протоколу як інструменту комунікаційної взаємодії та засобу представлення культурної ідентичності держави. Окрема увага приділяється ролі міжкультурної компетентності дипломатів, а також значенню культурної дипломатії як складової м’якої сили. Визначено сучасні виклики, що постають перед українською дипломатією у процесі формування позитивного міжнародного іміджу та інформаційного опору. Запропоновано інтегровану модель взаємодії дипломатичного етикету та культурної комунікації як основи ефективної зовнішньої політики в умовах глобалізованого середовища. The article explores the conceptual foundations of diplomatic etiquette and cultural communication in the context of Ukraine’s international relations. The functional aspects of diplomatic protocol as a a tool of communicative interaction and a means of representing the state’s cultural identity have been analyzed. Special attention is paid to the role of diplomats’ intercultural competence, as well as to the signifiance of cultural diplomacy as an element of soft power. The article outlines current challenges faced by Ukrainian diplomacy in shaping a positive international image and countering disinformation. An integrated model of interaction between diplomatic etiquette and cultural communication as a foundation for effctive foreign police in a globalized environment has been proposed.
Conceptual bases of diplomatic etiquette and cultural communication in the international relations of Ukraine
Keywords: дипломатичний етикет; культурна комунікація; міжнародні відносини; м'яка сила; культурна дипломатія; імідж України; міжкультурна компетентність; зовнішня політика; diplomatic etiquette; cultural communication; international relations; soft power; cultural diplomacy; Ukraine’s image; intercultural competence; foreign policy