Проблеми інтеграції України до Європейського Союзу в сучасних умовах - Климова, Світлана Олегівна; Волоснікова, Наталія Миколаївна; Яцина, Вікторія Валентинівна (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
Метою статті є аналіз ключових проблем інтеграції України до Європейського Союзу в сучасних умовах, зокрема політичних, економічних та інституційних викликів, що можуть уповільнити або ускладнити цей процес. Враховуючи сучасні тенденції, особлива увага приділяється посиленню впливу правих партій у країнах ЄС, зростанню євроскептицизму, внутрішнім бар’єрам (серед яких корупція) та необхідності гармонізації законодавства з європейськими нормами. Розглядається роль України як стратегічного партнера Європейського Союзу у сфері безпеки, стабільності та економічної інтеграції. Розглянуто питання впровадження антикорупційних механізмів та їхньої ефективності в контексті європейських вимог. Аналізується вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на адаптацію економіки до стандартів ЄС, включаючи потребу в масштабних інвестиціях, модернізацію підприємств і можливості інтеграції в європейські виробничі ланцюги. У статті доведено, що подальший розвиток європейської інтеграції України значною мірою залежить від вирішення низки критичних проблем, зокрема політичних ризиків, викликаних глобальними змінами та війною з російським агресором, ефективності антикорупційних заходів та забезпечення стабільного економічного середовища. Окремо розглянуто роль міжнародної фінансової допомоги та перспективи залучення іноземних інвестицій для підтримки економічного зростання та відбудови країни після війни. Акцентовано увагу на необхідності посилення дипломатичних зусиль України для консолідації підтримки європейських партнерів та забезпечення безперервності євроінтеграційного курсу. Визначено ключові загрози, пов’язані з політичними змінами у країнах ЄС, що можуть вплинути на динаміку процесу розширення Союзу. Важливим аспектом є роль України як форпосту безпеки Європи, що вимагає від європейських інституцій стратегічного підходу до інтеграції країни. Доведено, що подальше поглиблення співпраці з ЄС і виконання необхідних реформ є критично важливими не лише для України, а й для забезпечення стабільності в усьому європейському регіоні. The aim of the artile is to analyze the key issues of Ukraine’s integratin into the European Union under current conditins, specifially the politial, economic, and instiutinal challenges that may slow down or complicate this process. Considering current trends, partiular attntin is paid to the strengthening inflence of right-wing partis in EU countries, the rise of Eurosceptiism, internal barriers, among which are corruptin, and the necessity of harmonizing legislatin with European norms. The role of Ukraine as a strategic partner of the European Union in the spheres of security, stability, and economic integratin is examined. The issues of implementig anticorruptin mechanisms and their effiency in the context of European requirements are discussed. The inflence of internal and external factors on the adaptatin of the economy to EU standards is analyzed, including the need for substantil investments, the modernizatin of enterprises, and the opportunitis to integrate into European productin chains. The artile demonstrates that the further development of Ukraine’s European integratin largely depends on the resolutin of a number of critial issues, including politial risks provoked by global changes and the war with the russian aggressor, the effiency of anticorruptin measures, and the establishment of a stable economic environment. The role of internatinal fiancial assistance and the prospects for attactig foreign investment to support economic growth and the rebuilding of the country aftr the war are examined separately. Emphasis is placed on the necessity of strengthening Ukraine’s diplomati effrts to consolidate the support of European partners and ensure the contiuity of the European integratin course. Key threats related to politial changes in the EU Member States that may inflence the dynamics of the Union’s expansion process have been identiid. An important aspect is Ukraine’s role as a security outpost for Europe, which requires European instiutins to adopt a strategic approach towards the country’s integratin. It is proved that further deepening of cooperatin with the EU and the implementatin of necessary reforms are critially important not only for Ukraine but also for ensuring stability throughout the European region.
The issues of Ukraine's integration into the European Union under current conditions
Keywords: євроінтеграція України; Європейський Союз; політичні виклики; праві партії; антикорупційні механізми; економічна адаптація; Ukraine's european integratin; European Union; politial challenges; right-wing partis; anticorruptin mechanisms; economic adaptatin