Аналіз зарубіжного досвіду побудови CALS-технологій для управління життєвим циклом озброєння та військової техніки - Скворчевський, Олександр Євгенович (НТУ "ХПІ", 2016)
Задачею статті є аналіз досвіду країн-членів Північно-Атлантичного альянсу, а також інших країн, в побудові та використанні CALS-систем для озброєння та військової техніки. Показано, що в Україні розвиток CALS-технологій знаходиться на початковій стадії, як у військовій так і у цивільній сферах. Аналіз проводився в контексті можливості застосування вказаного досвіду для розробки нових та модернізації існуючих українських зразків озброєння та військової техніки. Обґрунтована доцільність використання CALS-технологій для досягнення цілей, поставлених Міністерством оборони України та Державним концерном "Укроборонпром". Для реалізації поставленої задачі вивчено основні нормативні документи та наукові публікації зарубіжних країн, в першу чергу країн-членів НАТО. Дані дослідження мають стати фундаментом для подальшого розвитку CALS-систем для озброєння та військової техніки, що розробляються та модернізуються в умовах гібридної війни.

The aim of the article is to analyze the experience of countries-members of NATO, as well as other countries in the construction and use of CALS-systems for weapons and military equipment. It is shown that to be the initial stage in Ukraine's development of CALS-technologies, both military and civilian spheres. The analysis was conducted in the context of the possibility of the use of this experience for the development of new and modernization of existing Ukrainian weapons and military equipment. The expediency of using CALS-technologies to achieve the goals set by the Ministry of Defence of Ukraine and the State Concern "Ukroboronprom". To accomplish the task, study the basic regulatory documents and scientific publications of foreign countries, especially NATO members. These studies should be the foundation for further development of CALS-weapons systems and military equipment, which is being developed and modernized in a hybrid war.
Analysis of the international experience of construction CALS-technologies for life cycle management of armaments and military equipment
Keywords: оборонна реформа; Міністерство оборони України; інтегрована логістична підтримка; концерн "Укроборонпром"; паралельне проектування; міжнародні стандарти; CALS-technology; integrated logistic support; weapons equipment; military equipment; Ministry of Defense of Ukraine; concern "Ukroboronprom"; concurrent engineering