Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Фізичні методи дослідження матеріалів та приладів сонячної енергетики". Частина 2 - Мінакова, Ксенія Олександрівна; Кіріченко, Михайло Валерійович; Зайцев, Роман Валентинович; Доброжан, Андрій Ігорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Виконання лабораторних робіт з курсу «Фізичні методи дослідження матеріалів та приладів сонячної енергетики» сприяє більш глибокому засвоєнню теоретичного матеріалу і закріпленню знань, отриманих студентами на лекціях, а також формуванню практичних навичок дослідження електронних параметрів напівпровідників. Лабораторні роботи передбачають дослідження типу основних носіїв заряду термоелектричним методом, вимірювання електрорушійної сили Холла, визначення параметрів основних носіїв методом Ван-дер-Пау та визначення рухливості основних носіїв заряду шляхом виміру геометричного магнетоопору. У методичних вказівках наведено опис лабораторних робіт, що забезпечують здобуття практичних навичок проведення експериментів з використанням фізичних методів, а також аналізу та оформлення результатів дослідження. Наведено теоретичний матеріал, необхідний для кращого розуміння і виконання практичних завдань, а також вказані необхідні завдання та порядок їх виконання. Для самостійного додаткового вивчення наведено список літературних джерел і контрольні запитання до кожної лабораторної роботи.
Keywords: методичні вказівки; метод термозонда; постійний струм; магнітне поле; електрорушійна сила Холла; електрична енергія; геометричний магнетоопір; метод Ван-дер-Пау