Перспективи комплексного освоєння родовищ бурого вугілля України з метою отримання буровугільного воску - Шустов, Олександр Олександрович; Бєлов, Олександр Павлович; Адамчук, Андрій Андрійович (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», 2023)
Проаналізовано якісні характеристики бурого вугілля України. Представлені технологічні рішення щодо гірничого хіміко-технологічного комплексу підприємств з отримання буровугільного воску. Наведені пропозиції щодо комплексного освоєння бурого вугілля та перспективи відновлення його видобування відкритим способом. Виконано попередню техніко-економічну оцінку привабливості проєкту з комплексного використання буровугільних ресурсів на основі порівняння отримання монтан-воску за етапами розвитку технологій непаливного використання бурого вугілля.

The qualitative characteristics of brown coal of Ukraine are analyzed. Technological solutions for the mining chemical-technological complex of enterprises to produce brown coal wax are presented. Proposals for the integrated development of brown coal and the prospects for the resumption of its surface mining are given. A preliminary technical and economic assessment of the attractiveness of the project for the integrated use of brown coal resources was carried out based on comparing the production of montane wax in stages of development of technologies for the nonfuel use of brown coal.
Prospects for the integrated development of brown coal deposits in Ukraine for the purpose of production of brown coal wax
Keywords: бітум; гірський віск; буровугільний віск; непаливна переробка вугілля; bitumen; mountain wax; brown coal wax; non-fuel coal processing