Сегрегація вугільних зерен у процесі завантаження вугільних башт коксових батарей - Коваль, Валентин Валерійович; Мірошниченко, Деніс Вікторович; Авдеюк, Ілля Миколайович; Космінський, О. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Показано, що зольність вугілля за класами крупності розподілена нерівномірно. Клас 25-50 мм має найвищий середній вміст золи (13,1%), але демонструє значну мінливість (6,8-32,1%). Менші класи (<0,5 мм) мають більш високий вміст золи (до 15,1%) порівняно із середніми розмірами (в середньому 10,9%). Було підтверджено стабільність технологічних властивостей вугільної шихти під час закачування, натомість спостерігаються розбіжності у розмірі частинок, виході летких речовин і зольності, що збільшувалися від центру башти до її зовнішніх рядів.
Keywords: сегрегація; вугільна башта; зольність; класи крупності; відбір; розподілення; гранулометричний склад