Вилучення важких мінералів з рідкіснометалічної руди у відцентровому полі - Білецький, Володимир Стефанович; Шпильовий, Костянтин Леонідович (Криворізький національний університет, 2015)
Статтю присвячено проблемі збагачення тонковкраплених рідкіснометалічних руд у безнапірних відцентрових концентраторах. Показано, що збагачення таких руд, які містять крім легких та важких мінералів також мінерали проміжної густини, проходить з малою ефективністю. Для підвищення ступеню контрастності мінеральних зерен, що розділяються, нами запропоновано перед розділенням важких і легких мінералів у відцентровому полі проводити попереднє вилучення магнітною сепарацією мінералів проміжної густини - егірину, біотиту і т.ін. Але повна відсутність в збагачуваній руді зерен проміжної густини також є несприятливою. Досліджено закономірності вилучення важких мінералів рідкіснометалічної руди одного із вітчизняних родовищ у відцентровому полі за різного вмісту мінералів проміжної густини. Показано,що для даного типу руд оптимальним є вміст мінералів проміжної густини на рівні 4,8-5,2 %. Проведене вивчення магнітних властивостей мінералів дозволило визначити технічні параметри магнітного поля, за яких забезпечується необхідний вміст в руді мінералів проміжної густини.
Keywords: рідкіснометалічна руда; відцентрова концентрація; магнітна сепарація