Исследование концентрации напряжений вокруг отверстия в пластинах из однонаправленных композитов - Дария заде, Саид (НТУ "ХПИ", 2010)
Робота присвячена дослідженню концентрації напружень в пластинах із композиційних матеріалів. Ефективні пружні постійні односпрямованих композитів розраховані для склопластиків та вуглепластиків з різними коефіцієнтами наповнення. Для визначення максимальних напружень на контурі отвору використане рішення пласкої задачі для ортотропного матеріалу. Проведені розрахунки для розтягнення під різноманітними кутами до головних напрямків ортотропії.

Work is devoted to the research of stress concentration in plates made from composite materials. Effective elastic constants of the unidirectional composites are combed for glass-plastics and coal-plastics with various filling factors. For definition of the maximal stress around of an hole it is used decisions for orthotropic flat problem. Calculations for a stretching under various corners to the main directions of orthotropic material are executed.
Keywords: композит; композиционные материалы; волокнистые композиционные материалы; ортотропный материал