Економічна оцінка аутсорсингу інформаційних технологій - Назаренко, Станіслав Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 - Економіка (05 - Соціальні та поведінкові науки). - Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, м. Харків, 2022. Роботу виконано на кафедрі «Економіки бізнесу і міжнародних економічних відносин» Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Міністерства освіти і науки України. З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» за адресою: 61002, м. Харків, вул. Кирпичова 2. У дисертаційній роботі представлені результати дослідження теоретичних та науково-методичних положень, а також розробки практичних рекомендацій щодо удосконалення процесів формування, управління та оцінювання інтелектуального потенціалу машинобудівних підприємств. Об’єктом дослідження є процеси розвитку аутсорсингу інформаційних послуг для промислових підприємств. Предметом дослідження є теоретичні та методичні підходи, принципи та методи визначення ефективності аутсорсингу інформаційних послуг. Методичною та теоретичною базою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, методичні розробки та наукові праці провідних вчених з питань розвитку аутсорсингу інформаційних послуг машинобудівних підприємств. При вирішенні завдань дисертаційного дослідження застосовано сучасні загальнонаукові та спеціальні методи: методи аналізу, синтезу, узагальнення та порівняння - для уточнення сутності економічних категорій; системного підходу - для систематизації показників впливу ІТ-аутсорсингу на показники роботи машинобудівного підприємства; процесного та сценарного - при моделюванні алгоритму оцінювання ІТ-аутсорсингу; статистичні та графічні - для аналізу сучасного стану національного та світового ринку інформаційних послуг; експертних оцінок - для виокремлення індикаторів та визначення їх впливу на розвиток інформаційних технологій; структурно-логічного та економіко-математичного моделювання - для розробки методичних положень комплексного оцінювання результатів вибору аутсорсеру промисловими підприємствами; абстрактно-логічного - для теоретичних узагальнень результатів дослідження. У вступі обґрунтовано актуальність задач дослідження, наведено наукову новизну та сформовано практичне значення одержаних результатів. В першому розділі здійснено дослідження та аналіз аутсорсингу як економічної категорії. Детально розглянуто визначення цього терміну та надано пропозиції по його уточненню. Проаналізовано різні види аутсорсингу, які в цей час найбільш поширені в практиці роботи українських промислових підприємств. Серед них виділено та детально досліджено роль і значенні в сучасній економіці аутсорсингу інформаційних послуг. Надано авторське визначення цієї дефініції. Проведено дослідження закордонного досвіду використання аутсорсингу в підприємницькій діяльності. Виявлено особливості його змісту та практичного використання в різних країнах. Досліджено та проаналізовано світові та вітчизняні тенденції розвитку аутсориснгу в сучасних умовах вітчизняної економіки. Сформовано пропозиції по впровадженню в практику вітчизняних підприємств кращих зарубіжних практик використання аутсорсингу в цілому та аутсорсингу інформаційних послуг зокрема. У другому розділі проведено дослідження та аналіз розвитку інформаційних технологій в діяльності українських промислових підприємств та можливості їх аутсорсингу. Виявлено фактори позитивного та негативного спрямування, які сприяють або гальмують розвиток процесів діджиталізації української економіки. Проведено дослідження сучасного стану та перспектив розвитку українського та європейського ринку аутсорсингу інформаційних технологій. Визначено роль і значення на національному та світовому ринку українських розробників та аутсорсерів інформаційних технологій. Розглянуто складові маркетингу інформаційних технологій, сформовано та обґрунтовано відповідні принципи, дотримання яких дозволяє фірмі-аутсорсеру та його маркетинговій службі ефективно виконувати завдання, що стоять перед ними. На основі пропонованих принципів маркетингу розроблено послідовність стадій розробки стратегії маркетингової діяльності ІТ-аутсорсера на ринку інформаційних послуг. В якості концептуальної моделі формування стратегії маркетингу запропоновано трирівневу ітеративну модель, сутність якої полягає в її ітеративній можливості прийняття менеджерських рішень для кожного з трьох пропонованих рівнів управління ІТ-підприємства (корпоративний рівень, бізнес-рівень та функціональний рівень). У третьому розділі проведено аналіз існуючих методів економічної оцінки аутсорсингу інформаційних технологій. Виявлено основні переваги та недоліки сучасних підходів до обґрунтування економічних переваг ІТ-аутсориснгу перед самостійним здійсненням послуг в сфері інформаційних технологій. Розроблено методичні основи економічної оцінки аутсорсингу інформаційних технологій на промислових підприємствах. Запропоновано визначати ефективність використання ІТ-аутсорсингу з використання графо-аналітичного методу, сутність якого полягає в графічному порівняльному аналізі та аналітичному обґрунтуванні ефективності рішень щодо ІТ-аутсорсингу i реалізації ІТ-функції власними силами підприємства. Розроблено економічні засади щодо економічного обґрунтування доцільності проведення ІТ-аутсорсингу та вибору аутсорсера. Сформовано та обґрунтовано принципи обґрунтування вибору ефективного ІТ-аутсорсера, що дозволило дозволяють сформувати перелік та визначити вагомість найбільш важливих факторів, які мають ключове значення при обґрунтуванні вибору постачальника ІТ-послуг. Запропоновано факторно-аутсорсингову матрицю вибору ІТ-аутсорсера з використанням визначених ступенів вагомості кожного з ключових факторів впливу на обґрунтування вибору постачальника ІТ-послуг. Проведено апробацію запропонованих методів на прикладі підприємств Харківського промислового регіону. Наукова новизна проведеного дослідження полягає в розробці та обґрунтуванні теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо економічного оцінювання аутсорсингу інформаційних технологій при його формуванні та використанні. В дисертаційній роботі удосконалено визначення сутності та змісту категорії «аутсорсинг» та «аутсорсинг інформаційних технологій», яке, на відмінну від існуючих, виокремлює та узагальнює найбільш спільні та відмінні риси для цього поняття, що дозволяє розуміти більш точну та більш об’єктивну характеристику цих дефініцій. Здобувачем розвинуто методичні положення щодо позиціонування ІТ-аутсорсингу на ринку ІТ-послуг, які передбачають, в порівнянні з існуючим положенням, врахування трьох важливих аспекти позиціонування: стратегічного, аналітичного (функціонального) та інструментального (операційного), що дозволяє в повному обсязі враховувати вплив факторів внутрішнього та зовнішнього ринкового середовища на результати роботи підприємства ІТ-аутсорсера. Також удосконалено методичний підхід до економічної оцінки ІТ-аутсорсингу за рахунок розділення всіх ефектоутворюючих факторів на фактори прямого (відносяться бе6зпосереджньо до ІТ-функції, яка передається на аутсорсинг) і непрямого (відносяться до всього підприємства в цілому) економічного ефекту, що дозволяє усунути негативний вплив на розрахунки ефективності ІТ-аусорсингу факторів різнонаправленої дії; Дістали подальшого розвитку методичні рекомендації щодо визначення економічної ефективності ІТ-аутсорсингу з використанням графо-аналітичного методу, що на відміну від діючої практики, дозволяє здійснити безпосереднє порівняння ефективності рішень щодо ІТ-аутсорсингу i практичної реалізації ІТ-функції власними силами підприємства-аутсорсі. Набув розвитку науково-методичний підхід до економічного обґрунтування доцільності проведення ІТ-аутсорсингу та вибору аутсорсера, в основу якого покладено факторно-аутсорсингову матрицю, з використанням визначених ступенів вагомості кожного з ключових факторів впливу на вибір постачальника ІТ-послуг. Внесені пропозиції по подальшому розвитку компонентної структури теоретико-методичного забезпечення маркетингу ІТ-аутсорсингу за рахунок додаткового введення в неї принципів спільної позиції та економічної доцільності, використання яких дає можливість розробити більш обґрунтовану послідовність стадій формування маркетингової програми ІТ-аутсорсера. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні, методологічні та методичні положення, висновки та рекомендації дисертаційної роботи доведені до рівня практичних розробок та впроваджені в діяльність підприємств: ООО “СКБ “Укрелектромаш” (акт від 18.10.2019), АТ “Електромашина” (акт від 17.09.2019), ДП “Харківський інститут землеустрою” (акт від 06.05.2019), ТОВ “ЕВЕРЕСТ КОМПАНІ” (довідка від 12.09.2019), ПП “ВІТАР ГРУП” (довідка від 14.02.2019), ТОВ “Ювента інжиніринг” (акт від 23.05.2019), ЗАТ “НТМЕЦ “Екосистема” (довідка від 12.02.2020) та у навчальний процес Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” (акт від 22.04.2022 р.).

The dissertation on competition of a scientific degree of the Doctor of Philosophy on a specialty 051 – Economics (05 - Social and Behavioral Sciences). – National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2022. The work was performed at the Department of Business Economics and International Economic Relations of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" of the Ministry of Education and Science of Ukraine. The dissertation can be found in the library of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" at the address: 61002, Kharkiv, str. Kirpichova 2. The dissertation presents the results of the study of theoretical and scientific-methodological provisions, as well as the development of practical recommendations for improving the processes of formation, management and assessment of the intellectual potential of machine-building enterprises. The object of the study is the processes of development of outsourcing of information services for industrial enterprises. The subject of the study are theoretical and methodological approaches, principles and methods for determining the effectiveness of information services outsourcing. The methodological and theoretical basis of the research is the fundamental provisions of economic theory, methodological developments and scientific works of leading scientists on the development of outsourcing of information services of machine-building enterprises. In solving the problems of the dissertation research, modern general scientific and special methods are used: methods of analysis, synthesis, generalization and comparison - to clarify the essence of economic categories; system approach - to systematize the indicators of the impact of IT outsourcing on the performance of a machine-building enterprise; process and scenario - when modeling an algorithm for evaluating IT outsourcing; statistical and graphic - to analyze the current state of the national and world market of information services; expert assessments - to identify indicators and determine their impact on the development of information technology; structural-logical and economic-mathematical modeling - for the development of methodological provisions for a comprehensive assessment of the results of the choice of outsourcer by industrial enterprises; abstract-logical - for theoretical generalizations of research results. In the introduction, the relevance of the research tasks is substantiated, the scientific novelty is given and the practical significance of the results is formed. The first section provides research and analysis of outsourcing as an economic category. The definition of this term is considered in detail and proposals for its clarification are provided. Various types of outsourcing are analyzed, which at this time are the most common in the practice of Ukrainian industrial enterprises. Among them, the role and significance of information services outsourcing in the modern economy is highlighted and studied in detail. The author's definition of this definition is provided. A study of foreign experience in the use of outsourcing in business activities was conducted. The peculiarities of its content and practical use in different countries are revealed. World and domestic trends in the development of outsourcing in modern conditions of the domestic economy have been investigated and analyzed. Proposals have been formed for the introduction into the practice of domestic enterprises of the best foreign practices of using outsourcing in general and outsourcing of information services in particular. In the second section, a study and analysis of the development of information technologies in the activities of Ukrainian industrial enterprises and the possibility of their outsourcing are carried out. Positive and negative factors that contribute to or inhibit the development of digitalization processes of the Ukrainian economy have been identified. A study of the current state and prospects of development of the Ukrainian and European market of information technology outsourcing was carried out. The role and importance of Ukrainian developers and outsourcers of information technologies in the national and world market has been determined. The components of information technology marketing are considered, the relevant principles are formed and substantiated, the observance of which allows the outsourcing company and its marketing service to effectively perform the tasks facing them. Based on the proposed principles of marketing, a sequence of stages in the development of a strategy for marketing activities of an IT outsourcer in the information services market has been developed. and functional level). In the third section, an analysis of existing methods of economic assessment of information technology outsourcing is carried out. The main advantages and disadvantages of modern approaches to substantiating the economic advantages of IT outsourcing over the independent implementation of services in the field of information technology have been identified. Methodological foundations of economic assessment of information technology outsourcing at industrial enterprises have been developed. It is proposed to determine the effectiveness of it outsourcing using the graph-analytical method, the essence of which is arafic comparative analysis and analytical justification of the effectiveness of IT outsourcing solutions and the implementation of IT function by the enterprise's own. IT outsourcer, which made it possible to form a list and determine the weight of the most important factors that are of key importance when justifying the choice of an IT service provider. A factor-outsourcing matrix of choosing an IT outsourcer is proposed using certain degrees of weight of each of the key factors influencing the justification for choosing an IT service provider. The proposed methods were tested on the example of enterprises of the Kharkiv industrial region. The scientific novelty of the research consists in the development and justification of theoretical and methodological provisions and practical recommendations for the economic assessment of information technology outsourcing in its formation and use. In the dissertation work, the definition of the essence and content of the category "outsourcing" and "outsourcing of information technologies" has been improved, which, in contrast to the existing ones, identifies and summarizes the most common and distinctive features for this concept, which allows us to understand a more accurate and more objective characteristic of these definitions. methodic provisions on the positioning of IT outsourcing in the IT services market, which provide, in comparison with the existing positioning, taking into account three important aspects of positioning: strategic, analytical (functional) and instrumental (operational), which allows you to fully take into account the influence of factors of the internal and external market environment on the results of the work of the IT outsourcer enterprise methodic approach to the economic assessment of IT outsourcing by dividing all effect-forming factors into direct factors (related directly to the IT function that is outsourced) and indirect (relating to the entire enterprise as a whole) economic effect, which eliminates the negative impact on the calculations of the effectiveness of IT outsourcing factors of multidirectional action; Further development of methodological recommendations for determining the cost-effectiveness of IT outsourcing using the graph-analytical method, which, unlike the current practice, allows for a direct comparison of the effectiveness of IT outsourcing solutions and the practical implementation of IT function by outsourcing enterprises' own forces. A scientific and methodological approach to the economic justification of the feasibility of IT outsourcing and the choice of an outsourcer, which is based on a factor-outsourcing matrix, has been developed using certain degrees of weight of each of the key factors influencing the choice of an IT service provider. theoretical and methodological support of IT outsourcing marketing due to the additional introduction into it of the principles of a common position and economic feasibility, the use of which makes it possible to develop a more reasonable sequence of stages of formation of the IT outsourcer marketing program. The practical significance of the obtained results lies in the fact that the theoretical, methodological and methodological provisions, conclusions and recommendations of the thesis have been brought to the level of practical developments and implemented in the activities of enterprises: LLC "SKB "Ukrelectromash" (act of 18.10.2019), JSC "Electromashina" (act of 17.09.2019), SE "Kharkiv Institute of Land Management" (act of 06.05.2019), LLC "EVEREST COMPANY" (certificate dated 12.09.2019), PE "VITAR GROUP" (certificate dated 14.02.2019), LLC "Juventa Engineering" (act of 23.05.2019), CJSC "NTMEC "Ecosystem" (certificate dated 12.02.2020) and in the educational process of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (act of 22.04.2022).
Economic assessment of information technology outsourcing
Keywords: дисертація; інформаційні технології; аутсорсинг; економічна ефективність; управління; оцінювання; маркетинг; ринок; промислові підприємства; information technology; outsourcing; cost-effectiveness; management; evaluation; marketing; market; industrial enterprises; 658.8:339.166.5