Методичні вказівки до виконання економічного обґрунтування проекту щодо розробки програмного забезпечення дипломної роботи освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" - Москаленко, Валентина Володимирівна; Шматко, Олександр Віталійович; Фонта, Наталія Григорівна (ТОВ "Друкарня Мадрид", 2022)
Дипломна робота (ДР) як випускна кваліфікаційна робота студента може мати як науково-дослідну спрямованість, коли робота пов’язана з дослідженням характеристик економічних процесів, що протікають у соціально-економічних системах, проведенням економіко-математичного моделювання із застосуванням спеціалізованих пакетів прикладних програм та ін., так і дослідно-проєктний характер. Економічне обґрунтування проекту щодо розробки програмного забезпечення є складовою дипломної роботи, оформлюється як розділ пояснювальної записки ДР. Такий розділ виконується як техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту. ТЕО – це аналіз, розрахунок, оцінка економічної доцільності здійснення проекту. У даному випадку – це проект з розробки ПЗ (програмних компонент, програмної системи, веб-додатків та ін.). ТЕО базується на порівняльній оцінці витрат на розробку ПЗ, встановлення ефективності його використання, терміну його окупності. Основна задача даного розділу дипломної роботи підтвердити актуальність і економічну доцільність розробки ПЗ і його використання потенційними користувачами. На підставі економічних розрахунків і аналітичних даних у ТЕО надаються висновки щодо економічної доцільності реалізації проекту, дається оцінка перспективам впровадження розробленого ПЗ. У першому розділі надано вимоги до виконання й оформлення економічного обґрунтування дипломної роботи. У другому розділі проведено економічне обґрунтування проекту щодо розробки програмного забезпечення. Подано теоретичний матеріал, який супроводжується розрахунками для умовного прикладу.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; конкурентоспроможність; програмування; економіка; накладні витрати