Прилад контролю ступеня іонізації в приміщенні - Авраменко, С. В.; Тарасюк, В. П.; Бурківченко, В. І. (НТУ "ХПІ", 2010)
У роботі аргументовано необхідність контролю іонізації в приміщенні, наведено санітарні норми, яких треба дотримуватися. Запропоновано розробити прилад, принцип дії якого полягатиме у диференційному підході до вимірювання кількості заряджених часток, тобто одночасному вимірюванні кількості іонів позитивної та негативної полярностей та обчисленні коефіцієнту уніполярності, розроблено структурну схему приладу.

The problem of control of ionization of air in apartments is enough actual. Control after ionization was needed as a method of bservance of sanitary norms, and also as a method of avoidance of negative consequences for a health. Automation of this process-one of tasks of modern science. It is suggested to consider the variant of creation of this device on the basis of meter of ions straight related to the ionizer.
Keywords: аероіонна обстановка; санітарні норми; коефіцієнт уніполярності; аероіонізатори; аероіони