Дослідження морфології та елементного складу модифікованих Al (NO₃)₃ хромоксидних композицій - Щолокова, А. С.; Штефан, Вікторія Володимирівна; Кануннікова, Надія Олександрівна; Баламут, Наталія Сергіївна (МПБП "Гордон", 2024)
Запропоновано електроліт для формування хромоксидного покриття на нержавіючої сталі. Проаналізовано вплив модифікуючої добавки в різних концентраціях на мікроструктуру сформованих покриттів. Виявлено, що додавання нітрату алюмінію незалежно від концентрації дозволяє одержати хромоксиний шар з меншим розміром кристалів. Визначено, що введення нітрату алюмінію до складу електроліту призводить до значного зменшення розмірів тріщин покриття.

An electrolyte for forming a chrome oxide film on stainless steel is proposed. Influence of modifying additive at different concentrations on microstructure of formed coatings has been analyzed. It was found that the addition of aluminum nitrate regardless of concentration allows to obtain a chromoxide layer with a smaller crystal size. It is determined that the addition of 0.05 mol/l Al (NO₃)₃ into the electrolyte composition leads to a significant reduction in the size of the coating cracks.
Investigation of morphology and elemental composition of chromoxide compositions, modified with Al (NO₃)₃
Keywords: нержавіюча сталь; оксиди хрому; електроліз; термостійкі покриття; захисні покриття; stainless steel; chromium oxides; electrolysis; heat resistant coatings; protective coatings