Методологічні аспекти щодо вибору методу оцінки ефективності автоматизованих систем військового призначення при їх знаходженні на відповідних стадіях життєвого циклу - Кучеренко, Юрій Федорович; Александров, О. В.; Носик, Андрій Михайлович; Шубін, Є. В. (Харківський національний університет Повітряних Сил ім. І. Кожедуба, 2021)
У статті показане зростання ваги застосування автоматизованих систем військового призначення при веденні сучасних воєнних конфліктів збройними силами, що направлене на отримання інформаційної переваги над противником за рахунок використання можливостей єдиного командно-інформаційного простору всіма його користувачами, починаючи від командування і органів управління усіх рівнів та закінчуючи окремими екіпажами (вогневими і інформаційними засобами) й бійцями на полі бою. За таких умов, зараз в країні здійснюється розробка і впровадження різних автоматизованих систем військового призначення у Збройних Силах України, які за своїми ознаками відносяться до складних організаційно-технічних та розподілених систем. Розкриті методологічні питання щодо застосування того чи іншого варіанту здійснення оцінки їх ефективності за рахунок вибору певних шляхів оцінки з урахуванням знаходження даних систем на відповідних стадіях їх життєвого циклу. Показана необхідність здійснення оцінки ефективності систем за основними властивостями з метою здійснення порівняння можливостей між собою для визначення необхідних заходів, які направлені на підвищення науково-технічного рівня при розробці або здійснення органами управління поточної оцінки ефективності функціонування у стислі терміни з метою прийняття рішення посадовими особами щодо визначення напрямів покращення функціонування та визначення якості процесу управління силами та засобами в операціях. Даний матеріал доцільно використовувати органам управління при здійсненні поточної оцінки ефективності функціонування автоматизованих систем військового призначення, для виконання необхідних заходів щодо покращення їх надійності функціонування та при плануванні застосування відповідних сил та засобів в операціях або науковцям для здійснення порівняння різних систем між собою за основними властивостями при розробці, впровадженні та під час здійснення експлуатації з метою встановлення відповідного науково-технічного рівня.

The article shows the increasing role of the use of automated military systems in the conduct of modern conflicts by the armed forces, which is aimed at gaining an information advantage over the enemy by using the capabilities of a single command and information environment by all its users, from command and control bodies of all levels to individual crews ( fire and information means) and soldiers on the battlefield. Under such conditions, now the country is developing and implementing various automated military systems in the Armed Forces of Ukraine, which by their characteristics refer to complex organizational, technical and distributed systems. The methodological issues on the application of one or another option for assessing their effectiveness by choosing some ways of assessing them, taking into account the finding of these systems at the appropriate stage of their life cycle, are disclosed. It is shown that it is necessary to assess the effectiveness of their main features in order to compare their capabilities with each other to determine the necessary measures that are aimed at increasing their scientific and technical level in their development or implementation by the governing bodies of the current assessment of the effectiveness of their functioning in a short time in order to make a decision officials to determine the directions for improving their functioning and determine the quality of the process of command and control of troops and assets in an operation. It is advisable to use this material for control bodies in the implementation of the current assessment of the effectiveness of the functioning of automated military systems in order to take the necessary measures to improve the reliability of their functioning when planning the use of appropriate forces and means in an operation or by scientists to compare different systems with each other for their main properties in their development and during their operation in order to determine their appropriate scientific and technical level.
Methodological aspects on the choice of a method for assessing the efficiency of automated military control systems when they are at the relevant stages of the life cycle
Keywords: автоматизована система військового призначення; бойові дії; властивість; ефективність; життєвий цикл; мережецентрична війна; методологія; міжвидове угруповання; оцінка; показник; характеристика; функціонування; automated system for military purposes; combat operations; property; efficiency; life cycle; network-centric warfare; methodology; interspecific grouping; assessment; indicator; characteristics; functioning