Харківський робочий будинок – перша пенітенціарна установа міста - Кравченко, Р. І. (НТУ "ХПІ", 2012)
Стаття присвячена історії створення першої спеціалізованої каральної установи у Харкові – робочого будинку, який виник у процесі реформування каральної системи Російської імперії наприкінці ХVІІІ ст. Проаналізовані законодавство, що регулювало діяльність закладу, структура підпорядкування, система охорони та внутрішнього управління діяльності робочого будинку.

The article deals with the history of creation of the first specialized penitentiary establishment in Kharkiv. That was a working house which appeared during the process of reforming the penitentiary system in the Russian Empire in the end of the 18th century. There has been analyzed the law regulating the establishment activity, the subordination structure, the security system and the system of internal management of the working house.
Keywords: каральна установа; Російська імперія; законодавство; структура підпорядкування; система охорони