Архітектура відкритої P2P хмарної системи - Харченко, К. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
Запропонована архітектура відкритої хмарної системи на основі P2P мережі. Реалізація такої архітектури дозволяє побудову приватної або публічної хмарної системи. Описана концепція побудови P2P мережі та взаємодію клієнт-хмара. Описаний загальний протокол обміну даними між клієнтами та хмарою.

Architecture of an open cloud systems based on P2P networks is described. An implementation of this architecture allows constructing public or private cloud systems. The concept of building P2P network and client-cloud interaction is proposed. A basic protocol for data exchange between customers and cloud system is described.
Keywords: високопродуктивні обчислювальні системи; хмарні обчислення; спільні хмарні системи; мережа; high-performance computing; cloud computing; P2P systems; community cloud