Дослідження проблематики розвитку та підтримки стартапів в Україні: інвестиції, каталізатори, бар'єри - Сергієнко, Олена Андріанівна; Соснов, Ігор Ігорович; Самусь, Павло Олегович (Видавничий дім "Інжек", 2023)
У статті досліджено актуальну для українського економічного сьогодення проблему розвитку та підтримки стартапів в Україні. Здійснено огляд різноманітних досліджень економістів щодо стартапів та управління ними. Виявлено чинники мікро- та макросередовища, що впливають на започаткування та розвиток стартапів в Україні. На основі здійснених досліджень визначено фактори-каталізатори та фактори-бар’єри для розвитку стартапів в Україні. Серед першочергових проблем виявлено такі: макроекономічна нестабільність; роздробленість інноваційної інфраструктури; відсутність програм державної підтримки; підвищені бізнес-ризики. Запропоновано просування ланцюга "освіта – бізнес – держава", що передбачає впровадження програм стимулювання малого бізнесу, посилення нормативно-правової бази, стимулювання міжнародної участі та збільшення державних інвестицій у підприємницькі та інфраструктурні проєкти. Також обґрунтовано значущу роль вищих навчальних закладів у стимулюванні стартапів, наведено аналіз досвіду вищих навчальних закладів у різних країнах. Як приклад успішного стимулювання стартап-діяльності наведено досвід Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (НТУ "ХПІ"), який є піонером численних стартап-проєктів, кожен із яких спрямований на вирішення унікальних завдань у різних секторах життєдіяльності. У статті детально розглянуто деякі проєкти НТУ "ХПІ", висвітлено їхні цілі, потенційні переваги та обмеження. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямку є: поглиблення сучасного розуміння менеджменту стартапів; вивчення взаємозв’язку між управлінським досвідом та успіхом стартапу; дослідження ролі державної підтримки у сприянні інноваціям і підприємництву в секторі стартапів та визначення рівня «сприятливості» економічного середовища для розвитку стартапів в Україні.

The artile examines the problem of development and support of startups in Ukraine, which is relevant for the Ukrainian economic present. A review of various studies by economists on startups and their management is carried out. The factors of the micro and macro environment inflencing the launch and development of startups in Ukraine are identiid. On the basis of the carried out research, the catalyst factors and barrier factors for the development of startups in Ukraine have been defied. Among the priority problems identiid are the following: macroeconomic instability; fragmentatin of innovatin infrastructure; lack of the State support programs; increased business risks. It is proposed to promote the chain "educatin – business – the State", which provides for the introductin of programs to stiulate small business, strengthen the regulatory framework, stiulate internatinal partiipatin and increase public investment in entrepreneurial and infrastructure projects. The signifiant role of higher educatin instiutins in stiulatig startups is also substantited, an analysis of the experience of higher educatin instiutins in diffrent countries is provided. As an example of successful stiulatin of startup actiity, the experience of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Instiute" (NTU "KhPI") is presented, which is the pioneer of numerous startup projects, each of those aimed at solving unique problems in diffrent sectors of life actiitis. The artile discusses in detail some of the projects of NTU "KhPI", highlights their goals, potentil advantages and limitatins. Prospects for further research in this directin are: deepening the modern understanding of startup management; studying the relatinship between management experience and startup success; study of the role of the State support in promotig innovatin and entrepreneurship in the startup sector and determining the level of "favorability" of the economic environment for the development of startups in Ukraine.
Research on the problems of development and support of startups in Ukraine: investments, catalysts, barriers
Keywords: стартап; інновація; підприємництво; управління стартапами; економічне середовище; стимулювання розвитку стартапів; державна підтримка; startup; innovation; entrepreneurship; startup management; economic environment; stimulation of start-up development; state support