Використання логіко-алгебраїчної моделі семантичних відмінків для семантичного аналізу речення - Хайрова, Ніна Феліксівна (Військовий інститут Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, 2012)
У роботі пропонується логіко-алгебраїчна модель описи семантичних відмінків Філмора. Формально сформульована множина семантико-граматичних ознак дозволяє виділити вісім семантичних відмінків і описати їх через відносини граматичних та семантичних категорій іменників української мови засобами алгебри скінченних предикатів. Показано програмна реалізація моделі в системі українсько-англійського перекладу для зняття перекладної омонімії прийменників, описано алгоритм роботи підсистеми та наведено результати експерименту.

This paper suggests a logico-algebraic model of a case grammar that allows to formally express semantic roles through the elements of a syntactic structure of a sentence of Ukrainian language. In order to describe semantic roles of a noun a well-formed irreducible set of morpho-semantic features of nouns are chosen. The formal description of semantic cases is performed by applying the mathematical apparatus of the finite predicates. The logico-algebraic model of a case grammar is used in the application of determination of a required preposition in the system of machine translation from Ukrainian to English language. This model is implemented in the sub-system of semantic-syntactic analysis of the machine translation system for correct determining English prepositions.
Keywords: алгебра предикатів; машинний переклад; семантичні ролі; лексеми речення; semantic cases; logic-algebraic model; predicates algebra; machine translation