Перспективи використання VR-окулярів для тренування і навчання у вирішенні питань безпеки життєдіяльності - Кизима, К. В.; Батова, Д. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Віртуальна реальність, яка раніше була відома як сюжетний елемент фантастичних фільмів, зараз активно застосовується у медицині та рятувальних операціях. Основну увагу приділено тренінгам з використанням VR-окулярів, які дозволяють моделювати надзвичайні ситуації (пожежі, аварії, стихійні лиха) та медичні екстрені втручання, що допомагає медикам та рятувальникам покращувати свої навички без ризику для здоров'я та життя. Описані переваги VR, такі як створення безпечного навчального середовища, можливість аналізу дій та розраховані на багато користувачів тренування для командної роботи.

Virtual reality, which was previously known as a plot element of fantasy films, is now actively used in medicine and rescue operations. The main attention is paid to trainings with the use of VR glasses, which allow simulating emergency situations (fires, accidents, natural disasters) and emergency medical interventions, which helps doctors and rescuers improve their skills without risking health and life. The advantages of VR are described, such as the creation of a safe learning environment, the ability to analyze actions and multi-user training for teamwork.
Prospects of using VR glasses for training and education in solving questions of the life safety
Keywords: безпека життєдіяльності; віртуальна реальність; цифрові технології; VR-окуляри; рятувальні операції; моделювання надзвичайних ситуацій; симуляція; тренування; simulation; training; safe training; virtual reality; digital technologies