Формування лідерської компетентності майбутніх психологів засобами психоло-педагогічного тренінгу в процесі професійної підготовки - Підбуцька, Ніна Вікторівна; Мартиненко, Євгеній (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті з’ясовано, що формування лідерської компетентності у майбутніх психологів є надзвичайно запитаним. Спираючись на дослідження науковців, було розглянуто сутність понять "лідер", "лідерська компетентність". В дослідженні зазначено, що ефективне формування лідерської компетентності відбувається шляхом набуття індивідуумом успішного лідерського досвіду в моделюючих тренінгових ситуаціях. Для перевірки ефективності психологопедагогічного тренінгу, спрямованого на формування лідерської компетентності майбутніх психологів нами було організовано педагогічний експеримент, констатувальний етап якого проходив осіннього семестру 2021/2022 навчального року "НТУ ХПІ".

The article found out that the formation of leadership competence among future psychologists is now becoming acutely relevant. Based on the research of scientists, the essence of the concepts of "leader" and "leadership competence" was considered. The study states that the effective formation of leadership competence takes place through the individual's acquisition of successful leadership experience in simulated training situations. In order to check the effectiveness of the psychological and pedagogical training, aimed at forming the leadership competence of future psychologists, we organized a pedagogical experiment, the ascertainment stage of which took place in the autumn semester of the 2021/2022 academic year of the "NTU KhPI".
Formation of leadership competence of future psychologists by means of psychological and pedagogical training in the process of professional training
Keywords: лідер; майбутні психологи; лідерська компетентність; психолого-педагогічний тренінг; psychological and pedagogical training; future psychologists; leadership competence; leader