Алгоритм розвитку лідерських якостей у майбутніх фахівців технічного профілю у Національному Технічному Університеті "Харківcький Політехнічний Інститут" - Гура, Тетяна Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В публікації висвітлено результати дослідження розвитку лідерських якостей під час професійної підготовки студентів технічного закладу вищої освіти. Особлива увага приділена розвитку особистості майбутнього лідера. Висвітлено результати педагогічного експерименту на основі проведених методик: методу соціометричних вимірювань, багатофакторного опитувальника Кеттела, тесту "Особистісний диференціал". За результатами аналізу відповідей респондентів було встановлено основні лідерські якості студентів. Доведено важливість обов'язкового вивчення лідерських дисциплін у технічному закладі вищої освіти. Розроблено та апробовано в процесі формувального експерименту програму розвитку лідерських якостей студентів технічного університету. Результати контрольного експерименту довели ефективність застосування програми розвитку лідерського потенціалу в освітньому процесі під час професійної підготовки майбутніх фахівців технічного профілю.

The results of research on the development of leadership qualities in the process of professional training of students of a technical institution of higher education are highlighted in the publication. Special attention is paid to the personality development of the future leader. The results of a pedagogical experiment based on the following conducted methods are highlighted in the article: the method of sociometric measurements, Kettel's multifactorial questionnaire, and the "Personal Differential" test. Based on the results of the analysis of respondents' answers, the main leadership qualities of students were established. The importance of mandatory study of leadership disciplines in a technical institution of higher education has been proven. In the article, a program for the development of leadership qualities of students of a technical orientation was developed and tested in the process of a formative experiment. The results of the control experiment proved the effectiveness of the application of the leadership potential development program in the educational process of professional training of future technical specialists.
Algorithm of development of leadership qualities in future technical specialists at the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute"
Keywords: лідер; лідерські якості; професійна підготовка; педагогічний експеримент; освітній процес; студенти; технічний університет; leader; leadership qualities; professional training; pedagogical experiment; educational process; students; technical university