Антикорупційна складова економічної безпеки підприємства - Череп, Алла Василівна; Козаченко, Ганна Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В статті розглянута низка питань, пов'язаних із моделюванням механізмів забезпечення економічної безпеки підприємства на основі аналізу структурних корупційних взаємозв'язків зовнішніх і внутрішніх комплаєнс-загроз, не знайшли належного відображення в наявних економічних дослідженнях в цій сфері. Доведено, що зважаючи на динамічний розвиток і зміну середовища функціонування сучасних промислових підприємств надзвичайно складно навести дієві аргументи проти того, щоб створювати на середніх і великих про мислових підприємствах структурні підрозділи, які б відповідали за діяльність у сфері забезпечення економічної безпеки, забезпечували необхідний рівень її показників, проводили постійний моніторинг та діагностику її стану. Зважаючи на динамічний розвиток і зміну середовища функціонування сучасних промислових підприємств надзвичамйно складнбо навести дієві аргументи проти того, щоб створювати на середніх і великих промислових підприємствах структурні підрозділи, які б відповідали за діяльність у сфері забезпечення економічної безпеки, забезпечували необхідний рівень її показників, проводили постійний моніторинг та діагностику її стану. Пропозиція про практичну необхідність створення такого самостійного підрозділу в організаційній структурі підприємства повинна бути обговорена, ще на етапі рішення про створення підприємства. У першу чергу на це впливає розмір і специфіка діяльності майбутнього підприємства. Для багатьох підприємств створення окремого підрозділу який займається економічної безпекою підприємства не є пріоритетним напрямком роботи що в майбутньому може значно вплинути на економічну іщукуспішність роботи організації. Найчастіше нехтування цією важливою функціональною частиною підприємства призводить до погіршення роботи підприємства або, найчастіше, навіть до банкрутства. Забезпечення економічної безпеки є найменш дослідженою предметною областю в економічній безпекології. Забезпечення економічної безпеки становить зміст безпекозабезпечувальної діяльності (держави, регіону, підприємства), здійснюється за допомогою сукупності способів, застосування яких практично завжди супроводжується використанням ресурсів різних видів (фінансових, матеріальних, інтелектуальних, часових тощо). Запропоновані та обґрунтовані у роботі механізми управління економічною безпекою підприємства можуть бути використані на практиці вітчизняними промисловими підприємствами.

The article elucidates a number of issues related to the simulation of mechanisms for ensuring the economic security of the enterprise on the basis of the analysis of the structural corruption relationships of external and internal compliant threats, not found adequately refl ected in existing economic research in this area. It is proved that in view of the dynamic development and change in the environment of the functioning of modern industrial ent erprises, it is extremely difficult to bring effective arguments against the creation of structural units in medium and large industrial enterprises that would be responsible for activities in the field of providing economic security, providing the necessary level of its indicators, conducted constant m onitoring and diagnosis of her condition. Given the dynamic development and change in the environment of the functioning of modern industrial enterprises, it is extremely difficult to provide effective arguments against the creation of structural units in medium and large industrial enterprises that would be responsible for activities in the field of providing economic security, providing the necessary level of its indicators, conducting constant monitoring and diagnostics of her condition. The proposal on the practical necessity of creating such an independent unit in the organizational structure of the enterprise should be discussed, at the stage of the decision on the establishment of the enterprise. In the first place, this is influenced by the size and specificity of the activities of the future enterprise. For many enterprises, the establishment of a separate unit that deals with economic security of the enterprise is not a priority direction of work that in the future can significantly affect the economic success of the success of the organizat ion. Often, the neglect of this important functional part of the enterprise leads to a deterioration of the company or, more often, even before bankruptcy. Ensuring economic security is the least studied subject area in economic security. Ensuring economic security is the content of security-providing activities (state, region, enterprise), carried out using a combination of methods, the use of which is almost always accompa nied by the use of resources of various types (financial, material, intellectual, time, etc.). Proposed and substantiated in the work of the mechanisms of management of economic security of enterprises can be used in practice by domestic industrial enterprises.
Anti-corruption composition of economic safety of the enterprise
Keywords: індикатори безпеки; промислові підприємства; safety indicators; industrial enterprises