Комплексна математична модель побудови тривимірних тактичних діаграм на місцевості та її програмна реалізація - Дудар, Євген Євгенович; Шаталов, Олег Євгенович; Васильєв, Антон Юрійович; Куценко, Сергій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2018)
В роботі наведено методику створення математичної моделі розрахунку інтегральних параметрів захищеності, яка пропонується до застосування для вирішення задач із побудови тактичних діаграм захищеності бойових машин легкої категорії ваги, більш наближених до реальних бойових дій. Під час створення математичних моделей інтегральних параметрів запропоновано крім базового параметру "загальної площі", з якої можливе ураження машини, ввести ряд похідних контрольованих параметрів. Одним з таких параметрів є "мінімальна гарантована" та "максимально можлива відстань", з якої можливо ураження елементів бронекорпусу. Крім того, вперше вводяться параметри: "загальна оцінка небезпеки" та "щільність зони ураження". Такі інтегральні характеристики стосуються конкретного конструктивного рішення для конкретного положення машини на конкретній місцевості. В ході виконання розрахунків використовуються дані про геометрію машин та місцевості. Розроблена комплексна математична модель оцінки захищеності бойових машин легкої категорії ваги від стрілецької зброї та її компоненти. Створено спеціалізований програмно-модельний комплекс "Бузок", орієнтований на проведення легкоброньованих досліджень з оцінки рівня бойових машин легкої категорії ваги від стрілецької зброї калібрів до 14,5 мм включно, з можливістю урахування реальної геометрії корпусу, геометрії місцевості і засобів додаткового бронювання. Виконано ряд розрахунків, метою яких є демонстрація працездатності розробленої методики та створеного на її основі спеціалізованого програмно-модельного комплексу "Бузок".

The method of creating a mathematical model for calculating integral safety parameters is presented. It is proposed to be used for solving tactical diagr ams of safety of lightweight combat vehicles more close to real combat operations. When creating mathematical models of integral parameters, in addition to the basic parameter of the "total area" with which the machine can be damaged, it is proposed to introduce a number of derived controlled parameters. One such parameter is the "minimum guaranteed" and "maximum possible distance" with which the armored body elements can be damaged. In addition, for the first time, the parameters "general hazard assessment" and "damage zone density" are introduced. Such integral characteristics, relating to a specific design solution for a particular location of the machine in a specific locality. During the calculation, the data on the geometry of machines and terrain are used. A complex mathematical model for assessing the safety of lightweight combat vehicles from small arms and its components has been developed. The specialized software and model complex "Buzok" is designed to carry out lightly armored studies to assess the level of lightweight combat vehicles from small caliber weapons up to 14.5 mm including, with the possibility of taking into account the real geometry of the hull, the geometry of the terrain and the means of additional reservation. A number of calculations have been performed, the purpose of which is to demonstrate the working capacity of the developed methodology and the "Buzok" specialized software and model complex created on their basis.
Complex mathematical model and specialized software for three-dimensional tactical diagram charting with terrain topography accounting
Keywords: геометрична модель; розрахункова модель; бойова машина легкої категорії ваги; інтегральні параметри; спеціалізований програмно-модельний комплекс; захищенність; geometric model; computational model; lightweight war machine; three-dimensional tactical diagram; integral parameters; specialized software-model complex; safety; mathematical model