Самоосвітня компетентність як необхідна умова конкурентоспроможності майбутніх фахівців машинобудівного профілю - Кравцова, Наталія Вікторівна; Гура, Тетяна Віталіївна; Конкін, Валерій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В статті розглянуто особливості прояву конкурентоспроможності майбутніх фахівців машинобудівного профілю. Звертаємо увагу на труднощі, що виникають у процесі засвоєння змісту навчальної програми з дисципліни “Опір матеріалів” у закладах вищої технічної освіти студентами – майбутніми машинобудівниками під час фахової (професійної) підготовки. Стаття містить результати аналізу опитування серед роботодавців із метою виявлення необхідних якостей випускників-машинобудівників, яким наразі надають перевагу на ринку праці. У статті висвітлено місце та роль самоосвітньої компетентності серед потреб та вимог до випускників закладів вищої технічної освіти. Акцентовано увагу на пріоритетних складових самоосвітньої компетентності.

Тhe paper deals with the features of the manifestation of the competitiveness of futurespecialists in machine-building.We draw attention to the difficulties that arise in the process of mastering the contentof the curriculum on the discipline “Resistance of materials” in institutions of higher technicaleducation by students of future machine builders in the process of professional training. The paper contains the results of an analysis of a survey among employers in order toidentify the necessary qualities of engineering graduates who are preferred in the labor market.The paper highlights the place and role of self-educational competence among the needs andrequirements for graduates of institutions of higher technical education. Attention is focusedon the priority components of self-educational competence.
Self-educational competence as a necessary condition for the competitiveness of future specialists of machine-building profile
Keywords: роботодавці; опитування; складові самоосвітньої компетентності; employers; survey; components of self-educational competence