Дмитро Вишневецький та українське козацтво у зовнішній політиці Московської держави наприкінці 1550-х – на початку 1560-х років - Крамський, В. В. (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті досліджується функціональна роль та значення Д. Вишневецького у зовнішній політиці Москви, як провідника у контактах держави із запорізькою та донською козацькими спільнотами. Зроблено спробу проаналізувати курс уряду Івана IV стосовно пониззя Дніпра через взаємини із українським низовим козацтвом, а також причини та наслідки цих взаємин на тлі військово-політичного середовища Дикого поля. Текст даної роботи може виявитися корисним для дослідження зовнішньої політики московського уряду щодо регіону пониззя Дніпра та Дону.

The article deals with the researching of the role and importance of D. Vyshnevetsky in Moscow's foreign policy as a conductor of contacts of the state and the Don and Zaporozhian Cossacks communities. An attempt was made to analyze the course of Ivan’s IV government relatively to the downstream of the Dnieper through relationships with lower Dnieper Cossacks, as well as the causes and consequences of these relations against the background of the military and political environment of the Wild Fields. The text of this article may be useful for the investigation of Moscow government foreign policy on the region of Lower Dnieper and Don.
Dmytro Vyshnevetsky and Ukrainian Cossacks in the foreign policy of the Moscow State at the end of 1550s - the beginning of 1560s
Keywords: зовнішня політика; запорізьке козацтво; донське козацтво; військово-політичне середовище; Zaporozhian cossacks; Don cossacks