Мультиагентні системи управління та підтримки прийняття рішень - Коноваленко, Ольга Євгенівна; Брусенцев, Віталій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розглядаються питання практичного використання багатоагентних технологій. Наводиться опис специфічних властивостей багатоагентних систем, що визначають області їх практичного застосування, а також приклади успішного використання багатоагентного підходу для вирішення важливих практичних завдань. Основна увага приділяється проблемі взаємодії агентів з зовнішнім середовищем. У зв'язку з цим наводиться опис прикладів зовнішнього середовища декількох багатоагентних систем. Також міститься опис моделі віртуальної реальності та віртуального простору, які відображають повний життєвий цикл прикладних багатоагентних систем. З урахуванням спрямованості статті основна увага при описі середовища також приділяється опису пропонованих у ній рішень, використаних для реалізації механізмів взаємодії агентів з зовнішнім середовищем.

The questions of practical use of multi-agent technologies are considered. The description of the specific properties of multi-agent systems is presented, which determine the scope of their practical application, as well as examples of successful use of the multi-agent approach for solving important practical problems. The main attention is paid to the problem of agents interaction with an external environment. In this regard, the description of examples is given for the environment of several multi-agent systems. It also contains a description of the virtual reality model and virtual space, which reflect the full life cycle of multi-agent application systems. Taking into account the direction of the paper, the main attention is also paid the description of the environment to the description of the proposed solutions used to implement the mechanisms of interaction between agents and the environment.
Multi-agent management and decision support systems
Keywords: багатоагентна технологія; агент; мехатроніка; нейронні мережі; віртуальний простір; віртуальна реальність; база знань; multi-agent technology; mechatronics; neural networks; virtual space; virtual reality