Конспект лекцій з курсу "Програмування GUI" - Іванченко, Ксенія Вікторівна; Багмут, Іван Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Фреймворк Qt() — це кросплатформний набір для розробки програмного забезпечення для мови програмування C++. Дозволяє запускати програмне забезпечення, написане на ньому, у більшості сучасних операційних систем (ОС), просто компілюючи текст програми для кожної без зміни вихідного коду. Містить усі базові класи, які можуть знадобитися для розробки прикладного програмного забезпечення, від елементів графічного інтерфейсу до мереж, баз даних, класів OpenGL, SVG і XML. Бібліотека забезпечує потоковий, мережевий і міжплатформний доступ до файлів. Відмінною рисою Qt від інших бібліотек є використання рудиментарної системи обробки вихідного коду, що в свою чергу дозволяє значно збільшити функціональність бібліотеки завдяки таким поняттям, як слоти та сигнали. Qt оснащений середовищем розробки графічного інтерфейсу QTDesigner, яке дозволяє створювати діалогові вікна та форми "за допомогою миші". Ідея створення форм в Qt заснована на використанні менеджерів позицій, які забезпечують "гумовий" дизайн, в якому розмір і положення елементів форми визначаються автоматично, що значно прискорює розробку графічних інтерфейсів. У цьому методичному виданні подано необхідний теоретичний матеріал з основ створення графічного інтерфейсу користувача з використанням фреймворку Qt. Кожну з розглянутих тем забезпечено достатньою кількістю прикладів. Це методичне видання призначено для студентів спеціальності 122 – Комп'ютерні науки та інших технічних спеціальностей.
Keywords: конспект лекцій; програмування GUI; фреймворк; програмування C++; програмне забезпечення; операційні системи