Композиційний матеріал на основі нанопорошку ZrO₂ з підвищеними експлуатаційними властивостями - Морозова, Оксана Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, 2025. Дисертаційна робота спрямована на розробку керамічних матеріалів на основі синтезованого частково стабілізованого нанопорошку ZrO₂, призначених для формування виробів з покращеними експлуатаційними властивостями методом гарячого пресування з пропусканням змінного струму. Об’єкт дослідження – процеси електроконсолідації порошкових сумішей на основі нанопорошків ZrO₂. Предмет дослідження – рецептурно-технологічні параметри одержання, фізико-хімічні закономірності формування та властивості функціональних керамічних і композиційних матеріалів на основі синтезованих нанопорошків стабілізованого ZrO₂ у взаємозв’язку з їх фазовим складом і мікроструктурою. Метою дисертаційної роботи є розробка складу і технології одержання керамічних (ZrO₂‒Y2O₃, ZrO₂‒CeO₂) та композиційних (Al₂O₃‒SiO₂‒ZrO2, ZrO₂‒Y2O₃‒SiC) матеріалів інструментального і біонженерного призначення з покращеними механічними характеристиками.

Thesis for the degree of Doctor of Philosophy in the specialty 161 “Chemical Technology and Engineering”. – National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Kharkiv, 2025. The dissertation is aimed at developing ceramic materials based on synthesised partially stabilised ZrO2 nanopowder formed by hot pressing with alternating current transmission to improve the performance of ceramic systems. Object of research processes of electroconsolidation of powdered mictures based on ZrO₂. The subject of the research are recipe and technological production parameters, physicochemical formation regularities and properties of functional ceramic and composite materials based on nanopowders of stabilized ZrO₂ in relation to their phase composition and microstructure. The aim of the dissertation is to develop of composition and technology for the production of сeramic (ZrO₂‒Y₂O₃, ZrO₂‒CeO₂) and compsite (Al₂O₃‒SiO₂‒ZrO2, ZrO₂‒Y2O₃‒SiC) for instrumental and bioengineering with improved mechanical characteristics.
Composite material based on ZrO₂ nanopowder with enhanced performance properties
Keywords: кераміка; композит; синтез; діоксид цирконію; корунд; карбід силіцію; добавки; електроконсолідація; спікання; фазоутворення; фізико-механічні властивості; механічна міцність; термостабільність; фазовий склад; біосумісність; ceramics; composite; synthesis; zirconium dioxide; corundum; silicon carbide; additives; electroconsolidation; sintering; phase formation; physical and mechanical properties; mechanical strength; thermal stability; phase composition; biocompatibility