Дослідження впливу вірусів родини Herpesviridae 4, 6 типів та ендогенних ретровірусів людини на перебіг розсіяного склерозу - Коляда, Олег Миколайович; Кучма, Ірина Юріївна; Коляда, Тетяна Ігорівна; Скляр, Анатолій; Тининика, Людмила Миколаївна (Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, 2023)
Отримані результати дозволяють зробити висновок, що EBV-інфекція та HHV-6 і ретровіруси відіграють важливу роль в патогенезі розсіяного склерозу, приймаючи участь в загостренні і прогресуванні хвороби шляхом впливу на системну відповідь цитокінів.

The results obtained allow us to conclude that EBV infection and HHV-6 and retroviruses play an important role in the pathogenesis of multiple sclerosis, participating in the exacerbation and progression of the disease by influencing the systemic cytokine response.
Study of the influence of viruses of the family Herpesviridae 4, 6 types and human endogenous retroviruses on the course of multiple sclerosis
Keywords: ендогенні ретровіруси людини; розсіяний склероз; Herpesviridae 4, 6 типів; human endogenous retroviruses; multiple sclerosis