Effect of ambient temperature on thermodynamic temperature measurements - Iskandarov, Nabi (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
The development of science and technology is closely related to the use of measuring instruments. Measurements are one of the ways to know nature as a process and help to make scientific discoveries and apply these discoveries in production and technology. Measurements are also of great importance as the only means of monitoring technological processes in various fields of industry and production processes. Properly organized measurements ensure the reliability, economy and convenience of conducting production processes, as well as provide opportunities for their extensive automation. In addition, it is not possible to provide safe and trouble-free maintenance of production processes and facilities without using measurement tools. Today, the national economy of the country is provided with a large arsenal of measuring instruments of both domestic and foreign production, from the simplest primary converters and measuring devices to complex automatic tools and systems that allow controlling technological devices and complex production using information and computers. A wide variety of measuring tools requires the right choice for specific purposes. In this regard, one of the important issues is the question of their metrological assurance. Accurate and correct measurements performed during technological processes lead to an increase in product quality, a reduction in waste products, as well as a minimization of time and material losses. For this reason, ensuring the accuracy of temperature measurements performed in technological processes is one of the most urgent issues today. The research work has shown that the most important part of the error of the temperature measurements is the influence of the environment on the measurement process. For this reason, the amount of this effect was determined and analyzed during the research work.

Розвиток науки і техніки тісно пов'язаний із застосуванням вимірювальних приладів. Вимірювання є одним із способів пізнати природу як процес і допомагають робити наукові відкриття та застосовувати ці відкриття у виробництві та техніці. Вимірювання мають велике значення також як єдиний засіб контролю технологічних процесів у різних галузях промисловості та виробничих процесів. Правильно організовані вимірювання забезпечують надійність, економічність і зручність ведення виробничих процесів, а також надають можливості для їх широкої автоматизації. Крім того, без використання вимірювальних засобів неможливо забезпечити безпечне та безаварійне обслуговування виробничих процесів і обладнання. Сьогодні народне господарство країни забезпечене великим арсеналом засобів вимірювальної техніки як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва, від найпростіших первинних перетворювачів і вимірювальних пристроїв до складних автоматичних засобів і систем, що дозволяють керувати технологічними пристроями і складним виробництвом за допомогою інформації та ЕОМ. Велика різноманітність вимірювальних інструментів вимагає правильного вибору для конкретних цілей. У зв'язку з цим одним із важливих питань є питання їх метрологічного забезпечення. Точні і правильні вимірювання, що проводяться в технологічних процесах, призводять до підвищення якості продукції, зменшення відходів, а також мінімізації часових і матеріальних втрат. Тому забезпечення точності вимірювань температури в технологічних процесах є однією з актуальних проблем сьогодення. Дослідження показали, що найважливішою частиною похибки вимірювань температури є вплив навколишнього середовища на процес вимірювання. З цієї причини кількість цього ефекту була визначена та проаналізована під час дослідницької роботи.
Вплив температури навколишнього середовища на термодинамічні вимірювання температури
Keywords: technological processes; environmental effects; measurements; thermodynamics; metrology; accuracy; технологічні процеси; вплив на навколишнє середовище; вимірювання; термодинаміка; метрологія; точність